Prekybininkai jaučiasi apgauti ir nusivylę ministerijos pažadais: mes – kaip našlaičiai | kl.lt

PREKYBININKAI JAUČIASI APGAUTI IR NUSIVYLĘ MINISTERIJOS PAŽADAIS: MES – KAIP NAŠLAIČIAI

  • 8

Pagal individualią veiklą dirbantys prekybininkai įsiutę. Uždarius verslus per karantiną jiems žadėtų subsidijų išlaikyti nukentėjusiam verslui kaip nėra, taip nėra. Kauno turgaviečių prekeiviai vienas po kito kraunasi daiktus nebegalėdami išsimokėti skolų, praneša LNK.

Kaunietė Albina vyriškais rūbais prekiauja 26 metus. Iki karantino verslas sekėsi, tačiau gruodį, priverstinai užsidarius, verslas skęsta skolose. Ji skolinga 2,5 tūkst. eurų.

„Tai – mano sezonas, aš praktiškai uždirbu rudenį ir žiemą. Jį man tiesiog atėmė“, – skundėsi Albina.

Panaši situacija ir moteriškais rūbais prekiaujančios Levitos skyriuje. Tik šios, pagal individualią veiklą dirbančios prekybininkės, skolos dar didesnės. Daugiausia prekybininkai skolingi už prekybos vietos nuomą.

„Man susidarė skola 4,5 tūkst. Ir plius, kadangi penktą mėnesį mes beveik neprekiavom, nes nebuvo žmonių, nebuvo prekybos, tai už šešis mėnesius mes neturėjom jokių pajamų“, – pasakojo Levita.

Išmokos prekybininkams žadėtos dar gegužę, tačiau paramos nėra iki šiol. Tiesa, dalis prekeivių galėjo pasinaudoti turgavietės mokesčio kompensacija, tačiau esą ji tokia, kad nepadengia net minimalių nuostolių.

Aš esu iš tiesų labai pikta, nes manau, kad tokios Vyriausybės mūsų šalis per šitiek metų dar turbūt niekada neturėjo. Mes kaip kokie našlaičiai.

„Po 300 eurų už du mėnesius karantino. Visi kiti, tiek paslaugos, tiek gamyba, – jie kompensacijų, subsidijų dar iki šiol nėra gavę“, – teigė Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė.

Prekybininkai jaučiasi apgauti ir nusivylę Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pažadais.

„Aš esu iš tiesų labai pikta, nes manau, kad tokios Vyriausybės mūsų šalis per šitiek metų dar turbūt niekada neturėjo. Mes – kaip kokie našlaičiai“, – kalbėjo prekybininkė Albina.

„70 proc. nuomos mums buvo pažadėję, bet kol kas jokios eigos mes nematom, jokių išvadų nėra. Tiesiog nežinau – esu tokiam laukime ir baimėje, nes kalbama apie uždarymus. Tai tiesiog baimėje sėdime“, – sakė prekybininkė Levita.

Birželį pagalbos priemonės aprašą verslininkai vis dėlto gavo, bet jį vadina diskriminaciniu, nes pagalba numatyta ne visiems. Z. Sorokienė sakė, kad verslininkai išskirti be jokios logikos: „Iš šito aprašo išbraukti visi individualia veikla besiverčiantys, kurie veiklas atlieka laikinuose statiniuose“.

Taip pat paramos negaus ir tie, kurie anksčiau gavo 300 eurų, „nors turgaviečių mokesčio kompensacija buvo skirta dviejų mėnesių karantinui“, – aiškino Z. Sorokienė.

Kodėl tokios sąlygos atsirado, Ekonomikos ir inovacijų ministerija pakomentuoti nesutiko, o tik atsiuntė lakonišką atsakymą raštu: „Ekonomikos ir inovacijų ministerija pateikė Vyriausybei priemonės „Subsidijos nuo COVID-19 nukentėjusiems individualią veiklą vykdantiems asmenims“ koncepciją ir pakeitimo projektą“.

Kol ministerija nebendrauja nei su žiniasklaida, nei su prekybininkais, šie jau kraunasi daiktus. Darbo vietos tuštėja kasdien.

Verslininkai ministerijai savo siūlymus, kaip būtų galima pakeisti pagalbos planą nukentėjusiam verslui turi ir vis dar tikisi, jog sulauks dialogo. Nuo COVID-19 nukentėjusiems individualią veiklą vykdantiems prekybininkams subsidijų paraiškoms numatyta skirti 20 milijonų eurų. Kol kas paskirstyta tik kiek daugiau nei pusšešto milijono.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Klp

Ko gero nemokėjo mokesčių ,nerodė pajamų ,tai kokiu pagrindu nori gauti išmokas.

nuomonė

vyksta smulkaus verslo sunaikinimas ir tai visame pasaulyje .JIs nebereikalingas ir net trukdo .Nauda tik tokia ,kad turėjo sau darbą.Bet dabar trūksta darbininkų (samdomų) ,reikia juos vežti iš kitų šalių ,kai savi po nosimi turguose stovi.Mokesčius jie slepia ,sukčiauti galimybės puikios ,kontroliuoti ir gaudyti --valstybėms neapsimoka ,nes brangiau kainuos tie gaudytojai ir administravimas .Taigi Vokietijoje jau senai nėra jokių siuvyklėlių ,taisyklų ir ttt.

kaip ten bebutu

Sie turgaus prekeiviai uzsidirba sau pragyvenimui. Dabar jie papildys bedarbiu gretas. Negerai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS