Socialdemokratai apie siūlomus mokesčių pakeitimus: konservatoriai pataikauja milijonieriams | kl.lt

SOCIALDEMOKRATAI APIE SIŪLOMUS MOKESČIŲ PAKEITIMUS: KONSERVATORIAI PATAIKAUJA MILIJONIERIAMS

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) kritikuoja valdančiosios daugumos nenorą pertvarkyti, pasak jų, ydingą ir neteisingą šalies mokesčių sistemą.

Socialdemokratai teigia, kad milijoninį turtą sukaupę žmonės, naudodamiesi įstatymų spragomis, kartais moka 5 proc. mokesčių, tuo metu eiliniai dirbantieji, gaunantys pajamas iš darbo užmokesčio – beveik 10 kartų daugiau, taigi 50 proc.

Partijos atstovai primena, kad jau šį mėnesį valdantieji žada pateikti rinkinį pasiūlymų, kaip bus pertvarkoma mokesčių sistema, tačiau pastebi, kad kol kas neaišku, kuria linkme judama.

Seimo LSDP frakcijos seniūno Algirdo Syso vertinimu, tai, ką rengiasi pateikti ir kartais į viešumą nutekina konservatoriai su liberalais, pavadinti mokestine reforma neišeina.

„Jei norime judėti gerovės valstybės link, turime didinti bendrojo vidaus produkto (BVP) perskirstymą per valstybės biudžetą. Juk buvo užsibrėžta per 5 metus pasiekti iki 34 proc. perskirstymą, bet kaip buvo 30 proc., taip ir liko, – esame priešpaskutiniai Europoje“, – paaiškina A. Sysas.

Socialdemokratų nuomone, jeigu būtų politinė valia perskirstyti didesnę BVP dalį, tai ir dėl mokesčių nebūtų sunku apsispręsti.

„O dabar tik prišokamai vis kažką siūloma kaitalioti: savarankiškai dirbantiesiems ką nors padidinti, kažkokį „solidarumo mokestį“ keliems kapitalistams įvesti – o realaus solidarumo nematyti. Panašu, kad konservatoriai pataikauja milijonieriams“, – pažymi A. Sysas.

Parlamentaras prognozuoja, kad valdantieji savo pasiūlymus dėl mokesčių greičiausiai atsineš kartu su biudžetu spalio 17-ąją, ir tada reikėsią visą paketą – tiek mokestinių, tiek socialinio draudimo įstatymų – greitai apsvarstyti.

„O kadangi didžioji dalis Seimo narių nelabai gaudysis, tai bus bandoma viską prastumti buldozeriu“, – mano socialdemokratų frakcijos seniūnas.

Anot A. Syso, dabar valdantieji tik žvalgosi: paviešina kai kurias idėjas ir žiūri, kokia bus reakcija.

Komentuodamas pasigirstančius siūlymus naikinti su šildymu susijusią lengvatą, socdemų seniūnas pažymi, kad dabar, kai dramatiškai kyla kainos, būtų „absoliučiai nelogiška“ jas naikinti.

„Socdemai ragina prisiminti ir tuos, kurie gyvena ne daugiabučiuose. Lengvata šildymui naudojasi per 700 tūkst. žmonių, tai kodėl jaunos šeimos ir kiti žmonės, kurie gyvena individualiuose namuose, jokių lengvatų negauna? Už šildymąsi elektra ir dujomis jokios lengvatos nėra, nors net kaime gyvenantieji gauna kompensaciją už malkas. Reikėtų nustatyti 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą visiems. Nealintume tų žmonių, kurie gauna vidutines pajamas“, – socialdemokratų poziciją dėsto A. Sysas.

Jis pastebi, kad valdantieji taip pat nesiima spręsti dirbančiųjų biudžetiniame sektoriuje problemų: jų pajamos – mažesnės nei buvo prieš 12 metų. „Bazinis dydis šiems žmonėms neatstatytas“, – pažymi A. Sysas.

Socialdemokratų pozicija dėl nekilnojamojo turto mokesčio – taip pat aiški: būtinas visuotinis nekilnojamojo turto mokestis.

„Tai, ką surenkame į biudžetą dabar – juokinga: tik 6 milijonus eurų per metus. Jei pažvelgtume į kitas šalis, ten surenkama dešimteriopai daugiau. Būtina įvesti progresinį mokestį nekilnojamajam turtui. Nulinis variantas būtų 50 tūkst. ar 100 tūkst. – susitarimo reikalas. Turime galvoti apie atskirtį tarp 20 proc. vargingiausiai gyvenančiųjų ir 20 proc. turtingiausių. Tas skirtumas – 6 kartai ir vis didėja“, – primena parlamentaras.

A. Sysas atkreipia dėmesį į tai, kad pandemijos – kaip ir kitų krizių – laikotarpiu milijonierių skaičius Lietuvoje išaugo.

Socialdemokratai ypač skeptiški dėl tokių valdančiųjų siūlomų priemonių kaip vadinamasis solidarumo mokestis: juo siūloma apmokestinti didesnes nei 150 tūkst. eurų pajamas.

„Kodėl vengiama kalbėti apie progresinius tarifus? Žaidžiame su neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD), užuot įvedę nulinį tarifą minimaliam mėnesiniam atlyginimui (600 eurų ar pan. – politinio susitarimo klausimas). Įveskime 4, 5 ar 3 pakopas, o ne kažkokį solidarumo mokestį iš dangaus. Kokiu keliu mes norime eiti? Visose demokratinėse valstybėse didesnes pajamas gaunantieji moka didesnį mokestį. Paprasta skaičiuoti, visiems suprantama. Darykime laiptelius kas 5 proc.“, – socialdemokratų poziciją primena A. Sysas.

Jis pažymi, kad Lietuvoje trečdalis visų pajamų apmokestinamos 15 proc. ar dar mažesniu tarifu, kai gyventojų pajamų mokestis yra 20 proc. Tie, kurie dirba pagal sutartis ir gauna minimalias pajamas, sumoka 20 proc. Bet jeigu pajamos gaunamos iš kitų veiklų, mokamas 15 proc. mokestis. „O jei dar randi kokią landą, tai mokėsi tik 5 proc.“, – teigia parlamentaras.

Socialdemokratai įspėja, kad esama mokesčių politika stumia žmones iš Lietuvos.

„Mūsų įmonių vadovų algos daug didesnės nei kaimyninėse šalyse, o darbuotojų – žymiai mažesnės. Jeigu milijonierius į bendrą katilą padės 200 tūkst. nuo gauto milijono, jo padėtis nepablogės. Užtat galėsime gerinti medicinos paslaugas, sveikatos priežiūrą, mokyklas, teisėsaugą. Turtingieji šiandien gyvena tikrai gerai. Tai dalinkimės“, – solidarumo esmę paaiškina socialdemokratas A. Sysas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Tai taip dvejopai su tai LSDP

Taigi nuo senų laikų aišku, savo kišenės netuštinsi, geriau kuris mažiau uždirba iš to paimti. O kai visi jie parlamentarai jaučiasi aukštesnės klasės, jau nebe vidurinioji klasė. Kam jiems save apsimokestinti didesniais mokesčiais, kaip ir turtingus. Yra tiesos A.Syso kalboje, bet čia kalba prieš rinkimus. Būnant valdžioje jis pats to nedarytu. Kaip kad ir A.Butkevičius LSDP pardavė Lietuvos litą ir žiūrėdamas savo išprogusiomis akimis sakė, kad niekas nesikeis, nemokėsim mes čia Europinių kainų už pieną ar batoną.

Antanas

pensijas pakels 30 EU ,o dujos elektra ,šildymas atims 50 .Tai kur čia pensijų augimas .Baikite tyčiotis ,ir avinai moka skaičiuoti ,tik valdžia apsimeta nesuprantanti

Jo

Pensininkai"lobsta"dadeda 30 eurų o atima 50 eurų,su tokiu pralobimu greitai nebeliks tų"lobstančiųjų",o Šimonytė šypsosi,tipo viskas gerai.000
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS