„Sodra“: pensijų anuitetų fonde – 3,3 mln. eurų | kl.lt

„SODRA“: PENSIJŲ ANUITETŲ FONDE – 3,3 MLN. EURŲ

Pensijai antros pakopos fonduose kaupę gyventojai, įsigiję pensijų anuitetus, į „Sodros“ fondą lapkritį jau buvo pervedę 3,3 mln. eurų. Prognozuojama, kad kitais metais anuitetų fondo lėšų suma pasieks 4 mln. eurų.

„Dabartinė situacija rodo, kad jau turime įplaukų 3,3 mln. eurų. Kitais metais, atsižvelgdami į tas prielaidas, kiek pas mus bus perkančiųjų anuitetus, prognozuojame, kad mūsų įplaukos, tai yra anuitantų pervestos sumos, bus 4 mln. eurų“, – Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete šią savaitę pranešė „Sodros“ vadovė Julita Varanauskienė.

Pasak jos, liepos mėnesį, fondui pradėjus veikti, tikėtasi, kad iki metų pabaigos bus surinkta iki 1 mln. eurų.

J. Varanauskienės teigimu, prašymus gauti anuitetus yra pateikę 154 žmonės, o išmokas jau gauna 111.

„Sodros“ vadovė mano, kad  2021 metais anuitetus įsigis apie 300 žmonių – kiek mažiau negu pusė sukaupusių 10 tūkst. eurų ar daugiau ir turinčių teisę gauti anuitetus. 

Daugeliui jų pensijų anuitetus – periodines išmokas už sukauptą sumą visą likusį gyvenimą mokės „Sodra“,

Pertvarkius pensijų kaupimą „Sodra“ nuo šių metų liepos pradėjo mokėti pensijų anuitetus, juos gali įsigyti gyventojai, dalyvavę antros pakopos pensijų kaupime ir sulaukę senatvės pensijos amžiaus arba išėję į išankstinę pensiją. Jie privalo įsigyti anuitetą, jeigu jų sukaupta suma yra 10 tūkst. eurų ar didesnė. Ši riba kas penkerius metus bus indeksuojama.

Sukaupus mažesnę sumą – iki 5 tūkst. eurų – visa suma gali būti išmokama iš karto, o sukaupus nuo 5 tūkst. iki 10 tūkst. eurų pensijų kaupimo bendrovė lėšas išmokėtų periodinėmis išmokomis – tiek, anot „Sodros“ vadovės, šiemet yra sukaupę 2,5 tūkst. žmonių. 

Sulaukę senatvės pensijos amžiaus ar likus penkeriems metams iki pensijos žmogus dabar gali pasirinkti vieną iš trijų pensijų anuitetų rūšių.

Pasirinkus standartinį anuitetą išmokos yra didžiausios ir mokamos visą likusį gyvenimą, pasirinkus šį anuitetą su garantuotu mokėjimo laikotarpiu jos kiek mažesnės, o nesulaukus 80-ies metų likusi suma atitenka paveldėtojams.

Pasirinkus atidėtąjį pensijų anuitetą, į „Sodros“ fondą pervedama tik dalis sukauptos sumos ir  užtikrinamos išmokos nuo 85 metų, o pensijų fonde likusią sumą iki 85 metų moka pensijų kaupimo bendrovė. Išmokos gali augti ar mažėti – tai priklauso nuo investavimo rezultatų, o likusi neišmokėta suma paveldima.

Kiekvieno žmogaus pensijų anuiteto dydį lemia pensijų fonde sukaupta suma, jo amžius, „Sodros“ anuitetų fondo investicijų grąža ir demografinės šalies tendencijos.

Iš viso pensijų kaupimo sutartis yra sudarę beveik 1,35 mln. gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

vidmantas

O jai zmoniska kalba , tai kas tas ANUITETAS. Ar negalima sito keisto ir nevisiems viresnio amziaus zmonems suprantamo zodzio pakeisti i aiskesni.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS