Ligos pašalpa – tarsi atlyginimas: tvarka bus sugriežtinta | kl.lt

LIGOS PAŠALPA – TARSI ATLYGINIMAS: TVARKA BUS SUGRIEŽTINTA

  • 25

Panevėžio savivaldybė, įžvelgusi vienkartinės pašalpos dėl ligos piktnaudžiavimų, šiemet griežčiau vertins prašymus. Susigriebta, kad miesto biudžetas buvo taškomas į kairę ir į dešinę, pasakojama LNK reportaže.

Socialinės paramos skyrius kartą per metus iš miesto biudžeto ištikus bėdai remia nepasiturinčius sunkius ligonius.

„Tai – tikslinė pašalpa ligos atveju“, – sakė Socialinių išmokų poskyrio vyriausioji specialistė Lina Šukienė.

Vienkartinė pašalpa bėdoje – dalykas suprantamas, jei neiškreipiamas.

„Jei ligą žmogus turi 10–15 metų, negalima ateiti kasmet ir sakyti, kad man priklauso“, – teigė L. Šukienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kasmet kaip algos ateinančiuosius paramos skyrius žino mintinai. Tarp jų esą – ir  alkoholiu piktnaudžiaujantys žmonės, kurie garantuotai iš ligos pašalpos nesigydo. Kitaip sakant, anksčiau Panevėžys buvo geras visiems, kieno pajamos neviršijo 628 eurų, o liga – priskiriama prie sunkių.

„Iki šių pakeitimų mes praktiškai mokėdavome asmeniui už tai, kad jis turi ligą ir serga“, – konstatavo L. Šukienė.

Išeina, kad vienkartinės pašalpos gavėjas tarsi kasmet suserga ta pačia liga arba jam kasmet pasikartoja ta pati nelaimė.

„Metai iš metų tuo pačiu laiku, tą pačią dieną praveria duris ir prašo paramos“, – komentavo Socialinių išmokų poskyrio vyresnioji specialistė Jolanta Šinkūnienė.

„Maksimali riba, kurią mes mokame – 471 euras“, – kalbėjo L. Šukienė.

Iki šių pakeitimų mes praktiškai mokėdavome asmeniui už tai, kad jis turi ligą ir serga.

 

Dėl papildomų pinigų – ir ponia Gražina su vyru. Prieš aštuonerius metus moteris patyrė insultą. Dėl pašalpos kreipėsi pirmą kartą.

„Pažįstamos vyras irgi insultu persirgęs. Ji ir pasakė, kad galima kreiptis dėl paramos“, – sakė panevėžietė Gražina.

„Nežinojo, kad yra tokia galimybė. Tik – dabar, tad kreipėmės“, – sakė ponios Gražinos vyras.

Kam skirtų ligos pašalpą, moteris nežino. Sutuoktinis neslepia, kad ne viena parama naudojosi, kodėl negavus ir šios. Kita panevėžietė čia – dėl motinos. Pastaroji be kliūčių jai išrūpino vienkartinę ligos pašalpą.

„Mes pernai, kai sužinojome, kreipėmės ir gavome šiek tiek daugiau kaip 400 šimtų eurų dydžio ligos pašalpą“, – sakė panevėžietė.

Vienkartinė pašalpa, nėra ko galvoti, – praverstų. 

„Juk už vitaminus, maisto papildus niekas nekompensuoja“, – teigė moteris.

Biudžeto pinigai buvo taškomi miesto tarybos sprendimu. Nuo šių metų parama ligos atveju bus sugriežtinta ir ją gaus tie, kuriems ir buvo numatyta. Tik – dviejų metų laikotarpyje sunkios ligos ištiktiems. Ir reikės pagrįsti išlaidas.

„Ar tai už gydymą, ar už brangius vaistus, kurie nėra kompensuojami, ar tai būtų reabilitacinės paslaugos, mokamos konsultacijos ar kraujo tyrimai. Pateikus mums patvirtinančius dokumentus, žmogui patirtos išlaidos bus apmokamos“, – informavo apie pokyčius L. Šukienė.

Pernai vienkartinę pašalpą dėl ligos gavo daugiau kaip 3 tūkstančiai panevėžiečių. Užpernai buvo 500 mažiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Rasa

Laba diena valstybė galėtų atsižvelgti į sergančius sunkiomis ligomis ir už biuletenį mokėti bent80% visas įmokas kelia o čia 62,5%

Monika

Kai skiria pašalpas ligoniams tai gerai, o kiek Sodros išmoka veltedziams, kur nedarbingumo lapelius gauna už pinigus, tai didesnio absurdo negali būti!

Geda

Prienu savivaldybe sunkiai ligonei kuri parase pasalpos ant vaistu dave tik 30€ ismoka. Matyt kazkam labiau reikia situ ismoku nei mirstanciam
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS