Sprendimas dėl VAE – birželį arba liepą? | kl.lt

SPRENDIMAS DĖL VAE – BIRŽELĮ ARBA LIEPĄ?

Liepą, įvertinus elektros jungčių su Lenkija bei Švedija įtaką elektros energijos kainai, mokamai Lietuvos vartotojų, vyriausybė paskelbs apie mokslininkų paskaičiuotą galimą Visagino atominės elektrinės (VAE) pagamintos elektros kainą. Taip LRT TELEVIZJOS laidoje „Teisė žinoti“ sako ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Didžiausi šios vyriausybės darbai, pasak A. Butkevičiaus, padaryti energetikos srityje, siekiant užtikrinti energetinį saugumą ir nepriklausomybę. Vyriausybės vadovas sako, kad galutinis sprendimas dėl VAE bus priimtas įvertinus ekonominį projekto pagrindimą. Jis taip pat teigia, kad būsimos elektros kaina jau yra apskaičiuota ir pristatyta Latvijai bei Estijai, tačiau jos paskelbti kol kas negalįs. Tą padaryti premjeras žada birželį arba liepą.

„Kai kurie moka save girti dėl to, kas nepadaryta ir net nepradėta daryti. Tą labai sėkmingai darė konservatoriai. Tapęs premjeru, jokio suderinimo dėl VAE su mūsų kaimyninėmis šalimis neradau. Ėmus bendrauti, paaiškėjo, kad joks susitarimas negalimas, kol nepristatyti ekonominiai paskaičiavimai ir galima būsimos elektros energijos kaina.

Lietuvai buvo pateikti apie 75–80 klausimų, į kuriuos Energetikos ministerijai ir vyriausybės patarėjams teko atsakyti. Energetikos ministras ir toliau apie šį projektą kalbasi su Latvijos ir Estijos kolegomis“, – laidoje „Teisė žinoti“ tvirtina premjeras.

Buvusios vyriausybės kalbas apie įsiliejimą į Vakarų energetikos sistemą A. Butkevičius vadina melagingomis. „Kalbame apie įsiliejimą į Vakarų energetikos sistemą, bet būtume statę atominę elektrinę, veikiančią BREL sistemoje kartu su Baltarusija ir Kaliningrado sritimi“, – pažymi A. Butkevičius.

Pasak premjero, nors VAE elektros kainos jau yra suskaičiuotos, o skaičiavimai pateikti Estijai ir Latvijai, norima, kad tai būtų detaliau išanalizuota.

„Šiuo metu norime įvertinti, kokią įtaką mūsų elektrai turėtų jungtys su Švedija ir Lenkija. Šį vertinimą Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija turėtų atlikti gegužę. Liepos mėnesį galutinai pasakysime, kokia numatoma kaina buitiniams vartotojams, ir pasakysime mūsų mokslininkų paskaičiuotą galimą VAE pagamintos elektros kainą. Tuomet bus atlikti palyginimai ir bus aiškus atsakymas“, – kalba A. Butkevičius.

Laidos vedėjai Ritai Miliūtei paklausus, kodėl informacija pateikta Latvijai ir Estijai, tačiau ji neviešinama Lietuvoje, premjeras į klausimą pažadėjo atsakyti birželio mėnesį.

Socialinis modelis – pavasarį

Didžiausiu žingsniu nuo nepriklausomybės laikų naująjį socialinį modelį vadinantis premjeras mano, kad jis bus priimtas pavasarį. A. Butkevičius tikisi, kad, nepaisant prieštaravimų, modelis bus priimtas nepakitęs.

„Manau, kad daugiau pokyčių tikrai negali būti, nebent, jei būtų pastebėta tam tikrų klaidelių, jos gali būti pataisytos. Vyriausybė laiku paruošė visus įstatymų projektus ir tai yra didžiulis darbas. Mane nuvylė tik vienas dalykas – kai pristatėme Seimui tuos įstatymų projektus, buvo sutarta, kad dar Trišalė taryba padirbės.

Kiek atsimenu, darbas vyko keturis mėnesius, dėl kai kurių pozicijų buvo sutariama, dėl kai kurių – ne. Tačiau buvo sutarta, kad Trišalė taryba pasirašys, kam pritaria, ir tiems pritartiems teisės aktams Socialinės apsaugos ir darbo komitetas paruoš galutinę išvadą, pateiks ją parlamentui“, – kalba A. Butkevičius.

Tačiau, pasak premjero, Socialinės apsaugos ir darbo komitete visas darbas praktiškai buvo pradėtas iš naujo, vos ne pastraipsniui pradėti svarstyti įstatymų projektai.

„Bet dabar yra susitarimas, kad iki pavasario sesijos tikrai bus užbaigtas svarstymas komitete. Manau, politikai yra ryžtingi ir visą šį paketą priims, o jis tikrai atitiks praktiškai visas nuostatas, kurios buvo pateiktos ekspertų“, – tvirtina A. Butkevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

prietaisas

del VAE dar lauks iki liepos, po to dar menesiuka,,ir ups RINKIMAI, ai jau aš nebe prietaisas-premjeras ---NEBEREIKIA IMITUOTI DARBO IR steigti darba grupas :)))))

666

klausyk tu valstybės prieše , prisidengiantis lozungais apie energetinę nepriklausomybę , valik naxui su ta atomine ir su savo mokslininkais . Pasakyk kiek jau pavogėt iš šalies šitas atominės elektrinės aferai . Vyriausybės vadovas sako, kad galutinis sprendimas dėl VAE bus priimtas įvertinus ekonominį projekto pagrindimą. MATOT DEBILAS ARBA VAGIS APSIMETA KAD NEPRISIMENA KĄ NUTARĖ TAUTOS DAUGUMA KURIE YRA PROTINGESNIS NEI VISA LIETUVOS vyriausybė , tik nesuprantu ko vis dar tauta tyli kaip šitie valstybės vagys apvaginėja Lietuvą .

koks gali but sprendimas

kai nezinoma kwh kaina??? ar vel premjeras viliasi ir tikisi...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS