Startuolių asociacijos vadovė: po penkerių metų Lietuvoje galime turėti dešimt vienaragių | kl.lt

STARTUOLIŲ ASOCIACIJOS VADOVĖ: PO PENKERIŲ METŲ LIETUVOJE GALIME TURĖTI DEŠIMT VIENARAGIŲ

Startuolių asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė mano, kad penkerių metų perspektyvoje yra ganėtinai tikėtina, jog Lietuvoje bus dešimt vienaragių – privačių startuolių įmonių, kurių vertė viršija 1 mlrd. JAV dolerių.

„Manau, kad tai pakankamai realus siekis, vertinant tai, ką matome per paskutinius kelis metus. Prieš kokius 5–7 metus tai buvo sunkiai tikėtina, nes nebuvo tokios ekosistemos, tik praktiškai pavieniai startuoliai”, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė I. Langaitė.

Ji tikina, kad metų pradžioje atrodė, jog šiais metais Lietuva galėtų turėti jau trečiąjį vienaragį, tačiau, pakitus geopolitinei bei finansų rinkų situacijai, į šią galimybę tenka žiūrėti labiau rezervuotai.

„Kaip ir potencialių kandidatų yra, bet vienas dalykas, karas Ukrainoje ir pasikeitusi geopolitinė situacija, kitas dalykas, ne paslaptis, kad situacija finansų rinkose yra truputėlį pasikeitusi ir tas atsispindi ir investuotojų elgesyje“, – tvirtino I. Langaitė.

„Startuolių klausimu jie (investuotojai – red. past.) atsargiau vertina investicijas, mažina pasiūlymus, tai tame fone taip atsargiau vertinu, ar čia galime sulaukti dar šiais metais, palikime tai sėkmės faktoriui”, – pridūrė ji.

„Unicorns Lithuania“ vadovė pastebėjo, kad kitose, labiau išsivysčiusiose rinkose, kur kapitalo pasiekiamumas yra žymiai didesnis, buvo matomas pasiūlos perteklius. Pasak jos, situacija pasaulinėje rinkoje yra aštresnė ir jau yra pirmieji prognozuoti atvejai, kuomet vienaragiais tapę startuoliai bankrutuoja dėl to, kad, pasikeitus situacijai, nebesugeba pritraukti kito finansavimo etapo arba pasikeičia jų vertinimas.

„Lietuvos ekosistemai tai nėra aktualu, nes nesame tiek išsivystę ir esame apsaugoti nuo pernelyg optimistinių vertinimų”, – tikino I. Langaitė.

Balandžio pradžioje Vilniuje veikianti kibernetinės saugos sprendimų įmonė „Nord Security“ tapo antruoju Lietuvos „vienaragiu“ – startuoliu, kurio vertė viršija 1 mlrd. JAV dolerių. Apie tai pranešė vienas iš bendrovės įkūrėjų Tomas Okmanas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS