Statybininko kortelė galėtų labai pigiai išgelbėti statybų sektorių nuo „šešėlio“? | kl.lt

STATYBININKO KORTELĖ GALĖTŲ LABAI PIGIAI IŠGELBĖTI STATYBŲ SEKTORIŲ NUO „ŠEŠĖLIO“?

Seimo narys liberalas Simonas Gentvilas sako, kad statybininko kortelė labai pigiai gali išspręsti „šešėlio“ statybų sektoriuje problemą.

„Statybininko kortelė yra tai, kas galėtų labai pigiai jau šiandien išgydyti visą sektorių ir valstybę nuo reikšmingo „šešėlio“. (...) Turėtume nukreipti dėmesį ne į naujus mokesčius, o įtraukti „šešėlyje“ dirbantį verslą į legalią ekonomiką“, – spaudos konferencijoje Seime penktadienį sakė S. Gentvilas.

Remdamasis Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, jis teigė, kad potencialiai nesurinktų mokesčių dydis statybų sektoriuje yra apie pusę milijardo eurų.

„Vien šių metų pirmą ketvirtį statybų bendrovėse vidutinis atlyginimas Lietuvoje buvo 12 proc. mažesnis nei vidutinis šalies uždarbis. Visi savęs paklauskime – mūsų pažįstami statybininkai uždirba mažiau nei šalies vidurkis ar daugiau“, – kalbėjo parlamentaras.

Tuo metu, pasak jo, 16 proc. statybų įmonių atlyginimas yra mažesnis nei minimalus, o reikšmingoje dalyje įmonių 50 proc. darbuotojų sudaro statybų darbų vykdytojai.

Pasak parlamentaro, pernai 66 proc. visų nelegalaus darbo atvejų buvo užfiksuoti statybų sektoriuje.

„Sąžiningai dirbančios statybų bendrovės dirba konkurencijoje su mokesčių nemokančiomis statybų bendrovėmis ir, užuot ieškoję, kaip padėti iš „šešėlio“ ištraukti įmones statybų sektoriuje, apmokestiname sąžiningai dirbančias bendroves, kurios moka mokesčius, oficialiai deklaruoja“, – tikino Seimo narys.

Šiuo metu Seime yra pateikti du įstatymo pakeitimo projektai dėl statybininko kortelės administravimo – Vyriausybė siūlo, kad statybininko kortelės sistemos tvarkytojas būtų Valstybinė darbo inspekcija (VDI). Nurodytiems asmenims nuolatinis statybininko SID kodas būtų suteikiamas neterminuotai.

Tuo metu įvairių Seimo frakcijų atstovai yra įregistravę įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūlo buvimo statybvietėje laiko apskaitą ir ypatingojo statinio darbuotojų kompetencijų vertinimą, kaip viešojo administravimo funkciją, pavesti Lietuvos statybininkų asociacijai (LSA), kuri jau yra tokią sistemą įdiegusi.

LSA prezidentas Dalius Gedvilas valstybės institucijoms siūlo neeikvoti valstybės biudžeto bei naudoti jau veikiančią ir asociacijos plėtojamą Statybininko kortelių išdavimo sistemą STATREG.

Paskutiniame Trišalės tarybos posėdyje dėl Statybininko kortelės darbdaviai ir profsąjungos nepritarė, kad kortelių administravimo funkcija būtų skiriama valstybei. Asociacijos specialistų nuomone, statybų sektoriuje nelegaliai dirba net apie 22-23 tūkst. asmenų, todėl LSA nariai, nebegalėdami konkuruoti su tais, kurie nemoka mokesčių, 2015 metais priėmė sprendimą diegti Statybininko kortelę Lietuvos statybų rinkoje.

LSA statybininko korteles išduoda nuo 2018 metų. Jas šiuo metu turi ne vienas šimtas statybininkų.

Statybininko (STATREG) kortelėje yra kaupiama visa darbdaviui reikalinga informacija apie darbuotoją: darbo laiko apskaita, darbovietė, turimų kompetencijų patvirtinimas, naudojamų įrankių ir medžiagų apskaita. Todėl kiekvienas kortelę turintis darbininkas gali užsakovui greitai ir paprastai įrodyti, kad turi reikiamas kompetencijas darbui atlikti.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

p.s.

ar teisybė, kad baudos bus vienodos?: nuo 2500 iki 6000 eurų.....ir nesvarbu ar dirbi su idv (dirbi legaliai, bet statybininko kortelės tau neišduoda, nes neatinki kokio nors kriterijaus.....) ar esi įmonė su 20000 darbuotojų. ir nelegaliai dirba 2000..... labai daug klausimų kyla, kada pamatysim priimta įstatymą spręsim ką daryt....

legaliai dirbantis statybininkas

tai veiks jei statybininko kortelės bus išduodamos be egzamino (jei bus egzaminai statybų grandai galimai sukirtinės smulkius konkurentus).....beje legaliai dirbantį labai lengvai galima atskirti nuo nelegalo ir dabar!!! ar legaliai dirba sužinoma pagal asmens kodą, ar IDV kodą.......beje nelegalai remontavę gedimino kalną (aiškinama atseit nebeliks tokių atvejų) galimai dirbo kaip subrangovai..... ar įmonė buvo nubausta, kad samdė nelegalus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS