Stoja piestu dėl NT mokesčio: į šiuos žaidimus neisime | kl.lt

STOJA PIESTU DĖL NT MOKESČIO: Į ŠIUOS ŽAIDIMUS NEISIME

Šią savaitę įregistruotas Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Mindaugo Lingės ir finansų ministrės Gintarės Skaistės Nekilnojamojo turto (NT) mokesčio įstatymo patikslinimas parlamento opozicijos neįtikino. Eltos kalbinti politikai sako ir po atliktų korekcijų neketinantys balsuoti už NT įstatymą priėmimo stadijoje.

R. Budbergytė: į šiuos žaidimus neisime

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūno pavaduotoja Rasa Budbergytė tikino, kad pristatyti patikslinimai „gal ir geresni“, tačiau frakcija neketina palaikyti NT mokesčio įstatymo.

„Ne. Mūsų nuomonės jie nekeičia. Mes priėmėme kai tų pakeitimų nebuvo, turėjome tuo klausimu (partijos – ELTA) valdybos ir frakcijos bendrą posėdį. Gal jie ir geresni (patikslinimai – ELTA), bet nesuprantama, kodėl jie nebuvo ištraukti iš stalčiaus daug anksčiau, kai buvo galima iš tiesų tinkamiau pasižiūrėti, įvertinti juos“, – Eltai teigė R. Budbergytė.

„Dabar jie gal dar vieną, kitą variantą ištrauks, bet mes į šiuos žaidimus neisime ir nepalaikysime“, – pažymėjo ji.

S. Skvernelis: mokestis yra visiškai save diskreditavęs

Tuo tarpu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis tikino, kad frakcija parlamente dar nediskutavo dėl NT mokesčio įstatymo patikslinimo, bet jis asmeniškai palaikymo projektui nežada.

„Frakcijoje dar nediskutavome dėl patikslinimo. Galiu pasakyti savo asmeninę poziciją, tai nieko nekeičia, kadangi mokestis yra visiškai save diskreditavęs ir dabar bandymai lipinti kažką kitaip prasmės neturi. Dar lipinama argumentais, kurie neatlaiko kritikos, kai pradeda pasakoti, kad iš mokesčio savivaldybės kažkokius infrastruktūrinius dalykus gali daryti“, – sakė S. Skvernelis.

„Jau padaryta tokia žala, kad aš tikrai nepalaikysiu ir manau, kad frakcijoje bus sprendimas nepalaikyti jokio varianto teikiamo mokesčio. Jeigu yra būtinumas, buvo galima tobulinti dabar galiojantį NT mokestį“, – tvirtino jis.

V. Fiodorovas: turtingieji sumokės mažiau mokesčių negu dabar

Galiausiai parlamento Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas tvirtino, kad NT mokesčio patikslinimas leis turtingiesiems mažiau susimokėti valstybei, negu reikėjo iki šiol.

„Ketvirtadienį ministrė (Gintarė Skaistė – ELTA) mūsų frakcijos posėdyje kūno kalba išsidavė, nes, matyt, žodžiais nenorėjo pasakyti, kad šis jų pasiūlymas padaro paslaugą tiems, kurie šiai dienai vieninteliai moka tą mokestį, t. y. turtingiausi Lietuvos žmonės. Jie sumokės kartais mažiau mokesčių negu dabar“, – aiškino V. Fiodorovas.

„Jiems mokesčius sumažiname, o visą likusią Lietuvą apmokestiname. Tai visiškai netvarus, nesąžiningas pasiūlymas ir jo tikrai negalime palaikyti“, – teigė jis.

Jiems mokesčius sumažiname, o visą likusią Lietuvą apmokestiname. Tai visiškai netvarus, nesąžiningas pasiūlymas ir jo tikrai negalime palaikyti.

M. Lingė kartu su G. Skaiste trečiadienį įregistravo NT mokesčio įstatymo patikslinimą. Jame siūloma, kad gyvenamosios paskirties būstui tarifai būtų 0,05–0,5 proc. intervale, komercinės paskirties – 0,5–3 proc. „žirklės“, o apleistam NT siūloma taikyti 0,5–4 proc. tarifą.

ELTA primena, kad spalį Seime po svarstymo buvo pritarta NT mokesčio įstatymo pakeitimams. Tai yra vienas iš projektų, numatytų Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje.

Valdančiosios koalicijos Laisvės partija yra pasiūliusi, kad net ir priėmus naująjį NT mokestį, leidžiantį savivaldybėms nustatyti 0,05–4 proc. mokestinį tarifą, pagrindinis gyvenamasis būstas nebūtų apmokestinamas.

Liberalai savo ruožtu siūlo NT mokesčio įstatyme numatyti tarifų „žirkles“ tarp 0,05 ir 3 proc.

Vyriausybės pateiktame NT mokesčio įstatymo projekte siūloma padidinti fizinio asmens pagrindinio gyvenamojo būsto neapmokestinimo ribą nuo 1 iki 1,5 savivaldybės NT verčių medianos.

Projekte dar siūloma, kad pagrindiniam fizinio asmens gyvenamajam būstui būtų taikomas progresinis apmokestinimas. Dalis tarp 1,5 ir 2 savivaldybės NT verčių medianų būtų apmokestinama 0,06 proc. tarifu, o viršijanti 2 medianas – 0,1 proc.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad, priėmus tokius pakeitimus, vidutinis mokestis už gyvenamąjį būstą gyventojui siektų 16 eurų per metus, o du trečdaliai gyventojų mokesčio nemokėtų. Surinktos pajamos atitektų savivaldybėms.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus yra tvirtinęs, kad dabar esanti NT apmokestinimo sąranga šalyje yra gera, tačiau jos parametrai – tobulintini. Pasak jo, dabar NT apmokestinimas veikia kaip prabangos mokestis ir jis neturėtų būti taikomas pagal savivaldybes.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Jonas Lietuvis

Visame civilizuotame pasaulyje nejudamo turto mokestis atitenka savivaldybėms. Turėdamos tuos pinigus jos tampa nepriklausomos nuo centrinės valdžios , bet joms ir atitenka atsakomybė už protingai vystomą savivaldos politiką . Pasisakantys prieš tokį valstybės vystymo modelį ir mokesčių politiką - arba nieko nesuvokiantys apsigimę idiotai , arba populistai , kurie tikisi pakliūti į valdžią ir panirti į euforiją dalinant šunų porcijas, t.y.centrinė valdžia žino kuriam duoti , kuriai savivaldybei neduoti. Nebėra kontrolės tiems pinigams , atseit chaliavi , skirti centrinės valdžios ir vėl atsiranda švaistymas ir korupcija.

Erika

Tikrai nėra čia ko ieškoti ko nepamete juk žmonės ir taip didelius mokesčius nuo atlyginimo atiduoda gana. Reikia ieškoti kur investuotos lėšos neduoda naudos ir ieškoti kur sutaupyti.

NT mokestis butu VERGIJOS IS UAB LIETUVA SAVININKU PRADZIA

Nors Lietuviai jau seniai konslagerio kilpose sitai Lietuviams butu dar blogiau. Bet taip elgiasi vis UAB KAPISTALIZMO BRUDAI VAKARU EUROPJE, AMERIKOJE IR RYTU EUROPOJE
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS