Sutarta, kaip sumažinti elektros kainą | kl.lt

SUTARTA, KAIP SUMAŽINTI ELEKTROS KAINĄ

Vyriausybė rado būdą, kaip sumažinti ar bent išlaikyti dabartines elektros kainas vartotojams. Sumažinus privalomai superkamos elektros kvotas termofikacinėms elektrinėms, kitąmet elektros kilovatvalandė gali pigti maždaug dviem centais.

Jau anksčiau užsiminusi, kad vienintelis kelias kitąmet išlaikyti dabartinę elektros kainą ar net truputį ją sumažinti yra mažesni iš Viešuosius interesus atitinkančių paslaugų tarifo (VIAP) remiamos elektros gamybos kiekiai, Vyriausybė ilgokai svarstė, kam sumažinti tokios gamybos kvotas.

Trečiadienį nuspręsta – kitąmet kvotos 100 milijonų kilovatvalandžių mažės tik termofikacinėms elektrinėms. Nors anksčiau siūlyta panašiu kiekiu mažinti ir rezervinę elektrą gaminančių bei elektros tiekimo saugumą užtikrinančių Elektrėnų kvotą, ji palikta tokio pat dydžio kaip ir šiemet.

„Galiu pasakyt, kad elektros energijos kaina nedidės kitais metais, o truputį sumažės. Kiek – Kainų komisija pasakys savo posėdyje, kada apsvarstys mūsų priimtą Vyriausybės nutarimą“, – sako Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

„Dabartiniai Vyriausybės priimti sprendimai leidžia galvoti, kad tas mažėjimas bus apie du centus“, – teigia energetikos ministras Jeroslavas Neverovičius.

Elektros energiją kartu su šiluma gaminančios termofikacinės elektrinės, dar neišgirdusios Vyriausybės sprendimo, pradėjo mušti pavojaus varpais – esą mažėjant privalomai superkamos elektros kiekiui, brangs šiluma, nes abi gaminamos deginant tą patį kurą.

„Pavyzdžiui, Vilniaus mieste yra padaryti preliminarūs paskaičiavimai, kad visiškai atsisakius elektros gamybos trečiojoje termofikacinėje elektrinėje Gariūnuose, šilumos kaina padidėtų maždaug nuo 1 iki 1,5 cento už kilovantvalandę“, – teigia Energetikos konsultantų asociacijos direktorius Martynas Nagevičius.

Energetikos ministras ramina, kad dėl šiandieninio Vyriausybės sprendimo šiluma tikrai nebrangs. O daug kam nepatinkantis dabartinis energijos gamybos subsidijavimas kitąmet, ko gero, bus keičiamas.

„Mūsų įvertinimu, po visų analizių, pokalbių su ekspertais, dabartinis lygis kvotos šilumininkams leis nedidinti šilumos kainos, bet kartu sutarėme, kad kompleksiškai įvertinsime šias paramos schemas ir kitais metais pateiksime Vyriausybei reformą, visų teisės aktų paketą, kurie leistų kitaip struktūrizuoti tą santykį dėl viešųjų interesų, atitinkančių  paslaugų finansavimo“, – sako J. Neverovičius.

Viešuosius interesus atitinkančių paslaugų tarifus perskaičiuoti pagal trečiadienį patvirtintas kvotas ir galutinę elektros kainą vartotojams nustatyti Kainų komisija žada artimiausiu metu.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Romualdas K.

Bus kaip bus, teisingai sakau?

Sutarta

Gal ir čia sutarta, kad teisėjams ir seimūnams mažės, o tautai brangs...

nebetikim

jokiais mazinimais. Svaros kainos, busto kainos soktelejo i virsu o palyginus su praejusiais metais viskas kyla i virsu, tik pensijos tai nei kiek nepaaugo ,Jau baugu ieiti i parduotuves,kokios darzoviu kainos,pieno mesos, greitai ir valgyti uzmirsim. Kaip reikes isgyventi sia ziema tai neaisku, nes palyginus su praejusiais metais reiki po 25 ar 30 lt moketi brangiau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS