Lietuva taps asocijuota Europos kosmoso agentūros nare | kl.lt

LIETUVA TAPS ASOCIJUOTA EUROPOS KOSMOSO AGENTŪROS NARE

  • 7

Lietuva taps asocijuota Europos kosmoso agentūros (EKA) nare – ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pasirašė narystės sutartį.

„Projektus pagal EKA programas vykdantis verslas kuria didelę pridėtinę vertę, o Lietuvos narystė kosmoso agentūroje mūsų šaliai kasmet atneš apie 8,4 mln. eurų grąžą“, – pranešime sakė ministrė.

Asocijuota narystė EKA sustiprins šalies mokslo ir verslo konkurencingumą bei duos tiesioginės naudos šalies ekonomikai – skaičiuojama, kad kosmoso programų dalyvių tiesiogiai investuotas 1 euras sukuria ne mažiau kaip 3,5 euro vertės, pranešė ministerija.

Lietuvos ir EKA sutartis iki rugsėjo 27 dienos turės būti ratifikuota Seime, iki tol Lietuva išlaikys bendradarbiaujančios su agentūra valstybės statusą.

Tapusi asocijuota nare, Lietuva galės įsteigti EKA verslo inkubavimo centrą – jis teiktų ekspertinę ir finansinę pagalbą kosmoso srities startuoliams. Šiuo metu 20 tokių centrų veikia 17-oje EKA valstybių narių, jie padėjo įsteigti daugiau kaip 300 startuolių ir užaugino daugiau kaip 700 įmonių.

Skaičiuojama, kad pernai pasaulio kosmoso sektoriaus vertė sudarė 317 mlrd. eurų, o kasmetinis augimas siekia 6,7 procento.

2010 metais. Lietuva pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su EKA, o 2015-aisias prisijungė prie EKA Europos bendradarbiaujančių valstybių plano (PECS). Lietuva dalyvavo šešiuose EKA konkursuose, kuriuose finansavimą gavo 40 projektų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

jo

O jegu tuos su spalvotom vėlevėlėm...

O kaip kitaip

Šitiek ufonautų turime, net visus 141.Kaip gi ne įstoti?

Oooo

Kalbėsim tarpgalaktinį šachmatų turnyrą padaryt, vieną šachmatistę kosminio lygio jau turime.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS