Vyriausybė – prieš siūlymą lengvinti išankstinės pensijos mokėjimo sąlygas | kl.lt

VYRIAUSYBĖ – PRIEŠ SIŪLYMĄ LENGVINTI IŠANKSTINĖS PENSIJOS MOKĖJIMO SĄLYGAS

  • 8

Vyriausybė nepritaria demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narių siūlymui nustatyti sąlygas, kada išankstinę pensiją pasirinkusiems gyventojams vėl galėtų būti mokama nesumažinta jiems priklausanti senatvės pensija. Tokia Vyriausybės išvada bus teikiama Seimui.

Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisomis siūloma, kad senatvės pensija kas mėnesį būtų mažinama tiek pat, kiek dabar – 0,32 proc., tačiau tik kol apskaičiuotos ir sumažintos pensijų skirtumas būtų lygus visų išankstinės pensijos išmokų sumai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, tai nesprendžia vyresnio amžiaus asmenų nedarbo ir užimtumo problemos.

Pasak jos, siūlomi pakeitimai ne tik neišspręs problemų, bet jas dar labiau pagilins: pagyvenusių asmenų įsidarbinimo galimybės nepadidės, o dalį asmenų tokie siūlymai skatins pasitraukti iš aktyvios darbo rinkos dėl patrauklesnių išankstinės pensijos mokėjimo sąlygų.

Tuo metu parlamentarai teigia, kad pataisomis siekiama sumažinti socialinį neteisingumą, panaikinti „baudimo iki gyvos galvos“ principą ir įvesti naują normą, jog iš asmens išskaičiavus iki pensijos išmokėtas sumas būtų nutraukiamas jos sumažinimas.

Nuo 2004 metų išankstinę pensiją galima gauti, jei iki pensijos lieka penkeri metai, žmogus yra sukaupęs būtinąjį stažą ir neturi kitų pajamų. Gaunant išankstinę pensiją būsima senatvės pensija nuo 2021 metų kas mėnesį mažinama 0,32 proc.

Senatvės pensija nemažinama, jeigu išankstinę pensiją žmogus gavo ne ilgiau kaip trejus metus ir jo stažas 2021 metais buvo ne mažesnis kaip 40 metų ir kasmet didėja po tris mėnesius. Pavyzdžiui, kitąmet visą pensiją galės gauti tie pensininkai, kurie išėjimo į išankstinę pensiją metu turės 40 metų ir 9 mėnesių darbo stažą. 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Spaliukas

Viskas zmoniu gerovei Kad kuo daugiau seniu issproginetu kad maziau tektu moket uz Oria senatve.....

Bet kokia

vyriausybe visada smaugia vargsus! Turtinguju bijo,nes juk turtingieji vyriausybes ir paskiria!

manau

tikrai turi buti kazkokia riba, kiek metu nuskaiciuos pinigus, tegul paskaiciuoja, ir niekas nepyks, geraiau daugiau aiskumo, negu gincu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS