Tarpbankinės palūkanos – naujose aukštumose | kl.lt

TARPBANKINĖS PALŪKANOS – NAUJOSE AUKŠTUMOSE

Paskolas eurais turintiems gyventojams ir įmonėms bankai paruošė staigmeną -dėl bankų siekio pagražinti balansus ir pirma laiko grąžinti lengvatines paskolas Europos centriniam bankui tarpbankinės palūkanos šovė į daugiau nei vienų metų aukštumas, rašo "Verslo žinios".

"Verslo žinios" rašo, kad antradienį palūkanos sudarė 0,39 proc. ir buvo pasiekusios aukščiausią lygį nuo 2012 metų spalio 30 dienos.

DNB banko Iždo skyriaus vadovas Mantas Gikys palūkanų pakilimą visų pirma siejo su metų pabaigos efektu - daug finansinių institucijų metų pabaigoje nori parodyti savo balansus šiek tiek geresnius nei paprastai, nes tai gali būti svarbu ateinantiems metams. Naujaisiais 2014 metais bankai priežiūros institucijoms pradės teikti likvidumo ataskaitas pagal Bazelio III reikalavimus, nors juos vykdyti reikės tik nuo 2015 metų.

Be to, pasak specialisto, yra ir antroji objektyvi palūkanų šuolio priežastis - tai artėjantys finansinio atsparumo testai, kuriuos euro zonos bankams kitąmet atliks bankų priežiūrą perėmęs Europos centrinis bankas (ECB), siekiantis išsiaiškinti, ar bankai pakankamai atsparūs galimiems finansiniams sukrėtimams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS