Teismas nagrinės vaistinių ir asociacijos skundus dėl milijoninių baudų | kl.lt

TEISMAS NAGRINĖS VAISTINIŲ IR ASOCIACIJOS SKUNDUS DĖL MILIJONINIŲ BAUDŲ

  • 0

Teismas priėmė nagrinėti Lietuvos vaistinių asociacijos ir aštuonių vaistais prekiaujančių bendrovių skundus dėl Konkurencijos tarybos pernai gruodį joms skirtų milijoninių baudų. Tačiau teismas atmetė prašymus sustabdyti tarybos nutarimo galiojimą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pirmadienį pranešė priėmęs nagrinėti skundus.

Lietuvos vaistinių asociacija ir bendrovės „Eurovaistinė“, EVD, EVRC, „Siromed pharma“, „Benu“, „Tamro“, „Limedika“ ir „Gintarinė vaistinė“ teismo prašo panaikinti tarybos nutarimą arba sumažinti skirtas baudas.

Kaip teigiama pranešime, bendrovių ir asociacijos skundai bus sujungti į vieną bylą.

„Kadangi ginčas kilęs dėl to paties nutarimo, reikalavimai reiškiami tai pačiai atsakovei, todėl, siekdamas išvengti skirtingų procesinių sprendimų, formuodamas vienodą teismo praktiką, vadovaudamasis proceso operatyvumo, koncentruotumo ir ekonomiškumo principais, teismas nusprendė visų pareiškėjų skundus sujungti į vieną administracinę bylą“, – pranešė VAAT.

Tačiau teismas atmetė kai kurių pareiškėjų prašymą taikyti reikalavimo užtikrinimo priemones ir iki teismo sprendimo įsiteisėjimo sustabdyti Konkurencijos tarybos nutarimo galiojimą.

Konkurencijos taryba gruodžio 9 dieną Lietuvos vaistinių asociacijai ir aštuonioms vaistų prekybos ir konsultacijų bendrovėms, susitarusioms dėl kompensuojamųjų vaistų antkainių, skyrė apie 72,6 mln. eurų baudų.

Tarybos teigimu, baudos skirtos individualiai, atsižvelgiant į 2017 metais kiekvienos įmonės padarytą pažeidimo mastą, trukmę bei lengvinančias ar sunkinančias aplinkybes, tačiau neviršijant 10 proc. praėjusių metų jų apyvartos.

Nepaisant skundų teismui, pagal Konkurencijos įstatymą vaistinės baudas privalo sumokėti per tris mėnesius – iki kovo 9-osios.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė gruodį pareiškė neturinti nė mažiausio pagrindo abejoti, kad galutinis teismo sprendimas bus palankus vaistinėms.

Ji neigė, kad LVA ir jos narės 2017 metais sudarė neteisėtą susitarimą, siekdamos netiesiogiai nustatyti naujus kompensuojamųjų vaistų antkainius ir taip apriboti konkurenciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS