TVF: Lietuvos ekonomika šiemet smuks 1,4 proc., kitąmet augs 2,9 proc. | kl.lt

TVF: LIETUVOS EKONOMIKA ŠIEMET SMUKS 1,4 PROC., KITĄMET AUGS 2,9 PROC.

  • 2

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) prognozuoja, kad šiemet Lietuvos ekonomika trauksis 1,4 proc., tačiau kitais metais šalies BVP turėtų augti 2,9 proc., pranešė Lietuvos bankas.

TVF prognozėmis, 2025 metais Lietuvos BVP turėtų augti 2,7 proc., 2026 metais – 2,5 proc., 2027 metais – 2,2 proc., 2028 metais – 2,1 proc.

TVF misijos Lietuvoje vadovas Borja Gracia (Borchas Grasija) birželį prognozavo, kad Lietuvos ekonomika šiemet vidutiniškai turėtų trauktis 1,4 proc., tuo metu kitais metais BVP augimas turėtų siekti 2,5–3 proc.

TVF dabar prognozuoja, kad metinė infliacija Lietuvoje šiemet turėtų sumažėti nuo 6,4 proc. rugpjūtį iki 4,1 proc. metų pabaigoje, o 2024 metų pabaigoje – iki 3 proc. Tuo metu 2025 metų pabaigoje infliacija turėtų siekti 2,9 proc., o 2026–2028 metais – 2,5 procento.

Pasak TVF ataskaitos, nedarbas Lietuvoje šiemet turėtų siekti 7,8 proc., kitąmet – 6,7 proc., 2025 metais – 6,2 proc., 2026–2028 metais 6 proc.

Pasak Lietuvos banko valdybos pirmininko Gedimino Šimkaus, šalies ekonomikos atsparumą lemia stipri darbo rinka, santykinai mažas privataus sektoriaus įsiskolinimas, atsigaunančios realiosios gyventojų pajamos, reikšmingi įmonių ir bankų rezervai.

„Vis dėlto neturime prabangos snūduriuoti: reikia visų institucijų susitelkimo į priemones, užtikrinančias, kad Lietuvos ekonomikos augimas būtų ilgalaikis. Dėl vis dar esančios nežinomybės, labiausiai susijusios su Rusijos karu prieš Ukrainą, matome rizikas ūkio augimui ir finansiniam stabilumui“, – pranešime teigė G. Šimkus.

Didžiausia rizika Lietuvos ekonomikai TVF įvardija scenarijų, jei infliacija šalyje ilgesnį laiką išliktų kur kas didesnė nei euro zonos vidurkis (rugpjūtį jis siekė 5,3 proc. – BNS), nes tai mažintų ne tik vidaus, bet ir užsienio paklausą dėl neigiamo poveikio konkurencingumui.

LB pastebi, kad šalies BVP prognozė parengta dar prieš pasirodant itin pozityviems antrojo ketvirčio BVP ir darbo rinkos duomenims.  

Vis dėlto neturime prabangos snūduriuoti: reikia visų institucijų susitelkimo į priemones, užtikrinančias, kad Lietuvos ekonomikos augimas būtų ilgalaikis.

 

TVF pabrėžia, kad nepaisant patirto energijos kainų šoko Lietuvos ekonomika išlieka konkurencinga, taip pat teigiamai vertina šiemet patvirtintą valstybės tarnybos reformą.

Vis dėlto TVF akcentuoja struktūrinių reformų, ypač švietimo ir sveikatos apsaugos srityse, įgyvendinimą, rekomenduoja pamažu griežtinti fiskalinę politiką, ragina biudžeto deficitą mažinti tam skiriant šiemet nepanaudotas energijos kainų kompensacijoms numatytas lėšas. 

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, jog darbo rinka išlieka stipri, įskaitant spartų ir infliacijos tempą viršijantį atlyginimų augimą, lemiantį augančią gyventojų perkamąją galią.

„Svarbu tęsti struktūrines pertvarkas srityse, didinančiose ilgalaikį ūkio plėtros potencialą, įskaitant tokias sritis kaip švietimas ir sveikatos apsauga“, – pranešime teigė G. Skaistė.

Vyriausybės pateiktą mokesčių reformos paketą TVF vertina kaip „žingsnį teigiama linkme“, taip pat akcentuoja poreikį mokestinę naštą perkelti nuo darbo pajamų link turto ir kapitalo, mažinti mokestinių lengvatų skaičių, įvesti aplinkosaugos mokesčius.

Pasak TVF, Lietuvos bankų sektorius yra atsparus dėl didelių likvidumo ir kapitalo rezervų, tačiau pažymi, kad dėl bazinių palūkanų didinimo augančios paskolų palūkanų normos kelia riziką finansų sektoriui.

TVF taip pat pažymi, kad bankų solidarumo įnašas turi būti laikina priemonė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kazkokie marsieciai narkomanai ble

inflecija 20%...tai jau vien valstibiniu mokesciu surinsim 20% daugiau ...a kiek dar paskolu parsuksim... ir jus sakot ekonomika neauga...zmones ka mokescius privalomus susimoket jau britvom tiresdami galvu nepakeldami diena nakti dirba... 24/7 be atostogu ir be poilsiu 365... ajum dar ir dar ir dar negana... va pazekit sodra : geroves valstybes valdininko dirbancio valstybineje ymoneje alga 15000 eur men...ne morku ne agurku - euru...

:)))

net neabejoju, kad smuks 14%, o propagandos ministerijos turbut i darba priima net psichinius ligonius

SUSIJUSIOS NAUJIENOS