Tyrimas: Lietuvos ir Estijos jaunimui renkantis namus svarbiausia yra vieta, Latvijos – kaina | kl.lt

TYRIMAS: LIETUVOS IR ESTIJOS JAUNIMUI RENKANTIS NAMUS SVARBIAUSIA YRA VIETA, LATVIJOS – KAINA

  • 0

Rinkdamiesi būstą Lietuvos ir Estijos jaunimas pirmenybę teikia nekilnojamojo turto vietai, tuo tarpu Latvijoje jaunuoliams svarbiausias aspektas yra kaina, rodo „Luminor“ banko tyrimas. Tiesa, lietuviai mažiausiai išrankūs būsto įrengimui, kai kaimynams Latvijoje ir Estijoje tinkamumas gyventi naujuose namuose iš karto yra vienas svarbiausių prioritetų.

Paprašyti įvardyti tris svarbiausius aspektus, kuriuos jaunimas svarsto renkantis būstą, lietuviai ir estai įvardijo vietą – taip mano 79 proc. Lietuvos jaunimo tarp 20–30 metų ir 72 proc. Estijos jaunimo. Tuo tarpu latviai, atvirkščiai, pirmenybę teikia prieinamai kainai – taip galvoja 68 proc. apklaustųjų. Kaip nurodoma „Luminor“ banko pranešime, gana skiriasi jaunimo požiūris į būsto įrengimą – vos 25 proc. Lietuvos jaunuolių sako, kad jiems svarbu, jog būstas iš karto būtų tinkamas gyventi, tuo metu Latvijoje taip teigia 48 proc., Estijoje – 46 proc. jaunimo.

Prioritetai renkantis namus yra panašūs visiems Baltijos šalių jaunuoliams, tačiau matome ir keletą įdomių skirtumų.

„Prioritetai renkantis namus yra panašūs visiems Baltijos šalių jaunuoliams, tačiau matome ir keletą įdomių skirtumų. Lietuvoje susiklosčiusi tradicija nekilnojamojo turto vystytojams pardavinėti neįrengtus būstus, gal todėl ir mūsų žmonių reikalavimai namų užbaigtumui yra mažesni. Žinoma, nusipirkus būstą su daline apdaila jį gali įsirengti pagal savo skonį, tačiau vyraujanti praktika Vakaruose yra kitokia – statytojai pirma įrengia būstą, o tik paskui jį parduoda“, – sako „Luminor“ banko būsto paskolų produkto vadovas Andrius Kvakšys.

Apklausa taip pat parodė, kad dar vienas reikšmingas skirtumas tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos jaunimo požiūrio į nekilnojamąjį turtą – tai kaina. Būtent estai kaina domėjosi kur kas mažiau nei lietuviai ar latviai – tik 46 proc. estų kainą įvardijo kaip vieną iš trijų svarbiausių veiksnių renkantis namus, tuo tarpu tarp lietuvių taip galvojančių – 77 proc., tarp latvių – 68 proc. Pasak A. Kvakšio, tai gali būti susiję su aukštesniu pajamų lygiu Estijoje ir bendru pasitikėjimu ateitimi.

Taip pat tyrimas atskleidė, kad visose Lietuvos ir Estijos jaunuoliams priimtiniausia suma būsto paskolai yra 200-300 eurų per mėnesį, latviams – 100–200 eurų per mėnesį.

Baltijos šalių jaunimo apklausą „Luminor“ banko užsakymu rugsėjo mėnesį atliko SKDS tyrimų centras, iš viso apklausta 1,2 tūkst. 20–30 metų jaunimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS