Ūkininkai kaltina ministrą neveiklumu ir kritikuoja jo brukamą Pieno įstatymą | kl.lt

ŪKININKAI KALTINA MINISTRĄ NEVEIKLUMU IR KRITIKUOJA JO BRUKAMĄ PIENO ĮSTATYMĄ

  • 1

Su Vyriausybe nerandant susitariamo dėl pieno sektoriaus problemų sprendimo, ūkininkų atstovai kaltina žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką neveiklumu.

„Taip ir liko klausimas, kuris visiškai neaiškus, tai – pieno sektoriaus problemos. Tai vėlgi nieko apčiuopiamo šiam momentui neturime. Siūloma tik tobulinti Seime turimą pieno įstatymą“, – teigė Žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas.

Tuo metu Lietuvos pieno gamintojų asociacijos prezidentas Jonas Vilionis tvirtino, kad ministras K. Navickas nesupranta ūkininkų iškeltų problemų.

„Jokio sprendimo dėl pieno klausimų nebuvo priimta. Kaip girdėjote, ministras (Kęstutis Navickas – ELTA past.) nieko nežino ir nesupranta“, – teigė J. Vilionis.

Seimo Kaimo reikalų komitetas artimiausiu metu ketina atnaujinti vadinamojo pieno įstatymo svarstymą – ūkininkai tvirtina, kad įstatymo projektas parengtas nekokybiškai.

Jokio sprendimo dėl pieno klausimų nebuvo priimta. Kaip girdėjote, ministras nieko nežino ir nesupranta.

 

Komitetas pernai birželį padarė pertrauką svarstydamas šį pieno supirkimo kainų reguliavimą bei kainodaros viešinimą numatančio įstatymo projektą. Taip siekta aptarti projektą su žemdirbiais bei sulaukti ekspertinio vertinimo. Jis atliktas 2023 metų gruodžio pabaigoje Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) užsakymu.

Vertintojų išvadas bei toliau brukamą įstatymą ūkininkai jau sukritikavo. Susipažinę su vertintojų išvadomis, žemdirbiai teigia, kad jis atliktas nekokybiškai.

Įstatymo projektą peikia ne tik rinkos dalyviai – jam kritines pastabas yra išsakiusios Teisingumo, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, Konkurencijos taryba.

ŽŪM užsakymu Ūkio subjektų, perkančių ir parduodančių žalią pieną, nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo projekto nepriklausomą ekspertinį vertinimą atliko bendrovė „Smart Continent LT“.

Visam pieno sektoriui itin reikšmingas rinkos vertinimas atliktas nedalyvaujant pieno ūkių, žemės ūkio bendrovių, kooperatyvų ir pieno perdirbimo įmonių atstovams.

Rinkos dalyviai sako, kas esminis ekspertinio vertinimo trūkumas yra tai, kad su jais nebuvo konsultuojamasi, o pats vertinimas atliktas nekokybiškai ir nekvalifikuotai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Žemaitis

Ko galima tikėtis iš Kęstučio Navicko, jei jis, nebaigęs net vidurinės mokyklos, o pasimokęs tik proftechninėje mokykloje elektriko amato, kažin, ar turintis net brandos atestatą, apie kažką link žemės ūkio sužinojęs tik tiek , kad pakalbėjo su staliumi ir pasileido turistauti?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS