Ūkininkams vis labiau apsimoka parduoti pieną Lietuvoje | kl.lt

ŪKININKAMS VIS LABIAU APSIMOKA PARDUOTI PIENĄ LIETUVOJE

Lietuvos ūkiai dėl didesnių pieno supirkimo kainų šiemet penktadaliu sumažino žaliavos eksportą ir daugiau pieno pardavė perdirbti vidaus rinkoje.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, per šių metų sausį–spalį Lietuva eksportavo 54,3 tūkst. tonų natūralaus pieno, arba 24,6 proc. mažiau, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Pasak pienininkų asociacijos „Pieno centras“ direktoriaus Egidijaus Simonio, daugiau pieno namų rinkoje lieka dėl to, kad stambieji Lietuvos ūkininkai už pieną gauna europinio lygio kainą ir daugiau nei gautų eksportuodami pieną svetur.

Lietuviško natūralaus riebumo pieno vidutinė dešimties mėnesių eksporto kaina buvo 318 eurų už toną, kai stambiesiems pieno ūkiams Lietuvoje, kurie patiekė apie 65 proc. viso supirkto kiekio, mokėta vidutiniškai 323 eurai už toną.

Pasak E. Simonio, įvertinus dar ir tai, kad papildomai prisideda produkcijos eksporto transportavimo kaštai, stambiesiems pieno tiekėjams žaliavą apsimokėjo realizuoti vidaus rinkoje.

„Kita vertus, smulkiesiems Lietuvos pieno ūkiams žaliavos rinkos kaina buvo žemesnė nei ES vidurkis, tačiau aplinkinių rinkų importuotojai nepuolė iš jų supirkinėti pieno. Pridėjus žaliavos surinkimo kaštus ir atsižvelgus į žemesnius kokybės rodiklius, užsienio supirkėjams kaina buvo per aukšta“, - aiškina E. Simonis.

Lietuvos užsienio prekybos struktūroje žaliavos eksportas sudaro menką dalį, palyginti su pieno importu. 

Per šių metų dešimt mėnesių, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, natūralaus riebumo pieno importas eksportą viršijo beveik 7 kartus – minimu laikotarpiu į Lietuvą įvežta 369,6 tūkst. tonų pieno.

Lietuvos perdirbėjai trūkstamą žaliavą perdirbti importavo vidutine 313 eurų už toną kaina.

„Žalio pieno, skirto perdirbti, importo kiekiai per dešimt mėnesių, palyginti su praėjusių metų  atitinkamu laikotarpiu, sumažėjo 1,2 proc. Tuo pačiu lietuviškos žaliavos kiekiai perdirbime šiek tiek išaugo“, - sako E. Simonis.

Pasak jo, Lietuvos perdirbėjai pieną importuoja iš šiaurinių kaimynų, kadangi šalyje pieno perdirbama daugiau, nei jo pagaminama šalies prekiniuose pieno ūkiuose.

Pagal Lietuvoje pagamintų pieno produktų suvartojimą apie 40 proc. jų parduodama vidaus rinkoje, o likusi dalis eksportuojama.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kęstas

Kokia bėda prispaudė Lietuvos grūdų augintojus? Godumas ir pripratimas viską gauti pusvelčiui. Pusvelčiui supirko geriausias Lietuvos žemes. Pusvelčiui su ES dotacijomis įsigijo naujausią galingą techniką. Todėl derlingą dirvožemį palaikančius metodus - gyvulininkystę ir daugiamečių pašarinių augalų auginimą pakeitė vienų grūdų auginimu. Pelninga ir mažai darbo. "„Pradėjus aktyviai naudoti intensyvias grūdų auginimo technologijas, kurios alina žemę, pradėjo nykti humuso sluoksnis."" Taigi, Lietuvos grūdų augintojai yra godūs, vienadieniai ir kerta šaką, ant kurios sėdi. Lietuvos žemei reikia pastovaus šeimininko, kad palaikytų derlingą dirvožemį. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Anonimas

nesamoniu nerasykit

SUSIJUSIOS NAUJIENOS