Už šildymą susimokėti nepajėgūs verslininkai abejoja valdžios pagalba: nejuokinkite žmonių | kl.lt

UŽ ŠILDYMĄ SUSIMOKĖTI NEPAJĖGŪS VERSLININKAI ABEJOJA VALDŽIOS PAGALBA: NEJUOKINKITE ŽMONIŲ

  • 4

Rekordiškai išaugus sąskaitoms už šildymą, po poros mėnesių prabudo valdžia. Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad jei matys, jog reikia, imsis papildomų priemonių. O finansų ministrė Gintarė Skaistė kalbėjo kiek aiškiau – svarsto šildymui taikyti PVM lengvatą, praneša LNK.

Lengvata neįtikino

„Local Pub“ baro savininkas Vidmantas Čičelis pasibaisėjo sąskaitomis už šildymą.

„Jeigu paskaičiavus, padidėjo 2,5 karto – nuo 140 eurų iki 344 eurų“, – sakė jis.

Šildymo sąskaitas barui sunku padengti, nes smukusi apyvarta. Žmonės vėl bijo vaikščioti į viešas vietas dėl koronaviruso. Sąskaitos verslui kyla ir dėl darbuotojų.

„Kai kurie darbuotojai ateina, prašo pakelti atlyginimą ar išmokėti didesnį avansą, nes jie irgi gavo savo sąskaitas. Kai jų sąskaitos didėja, didėja ir mūsų“, – aiškino V. Čičelis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Nors verslas ir gyventojai jau ne pirmas mėnuo gauna didžiules sąskaitas už šildymą, finansų ministrė tik dabar prakalbo apie mažesnius mokesčius. Gintarė Skaistė „Info TV“ neneigė: Vyriausybė su Europos Komisija šiuo metu derina lengvatinį 5 proc. PVM tarifą centriniam šildymui. Dabar šildymui galioja 9 proc. tarifas.

„Vyriausybė šiuo metu svarsto priemones, kurios galėtų būti taikomos energetikos sektoriuje, ir mažinti energijos kainas, kadangi tos kainos yra reguliuojamos valstybės ir ten, net jeigu ir taikytume tam tikras lengvatas, jos tikrai atsigultų į žmonių sąskaitų sumažinimą“, – komentavo G. Skaistė.

Tai truputį panašu į „nabašnyko“ pašlakstymą žaliąja arbata, kadangi iš esmės tas pakeitimas įsigalios nuo kito šildymo sezono.

Kas konkrečiai galės pasinaudoti PVM lengvata, G. Skaistė nedetalizavo. Daugiau pasakyti žadėjo kitą savaitę.

„Priemonės būtų taikomos šiam šildymo sezonui, kuomet yra didžiausias šuolis“, – tikino G. Skaistė.

„Nejuokinkite žmonių dėl tų 4 proc. Kol per Seimą praeis procedūros, užtruks kelis mėnesius, pasibaigs šildymo sezonas ir viskas baigsis“, – įsitikinęs V. Čičelis.

PVM lengvata šildymui neįtikino ne tik paprastos liaudies, bet ir šalies vadovo. Gitanas Nausėda Vyriausybę ragino net neteikti lengvatos siūlymo, nes žmonės gali ne taip sureaguoti.

„Tai truputį panašu į „nabašnyko“ pašlakstymą žaliąja arbata, kadangi iš esmės tas pakeitimas įsigalios nuo kito šildymo sezono ir, pagal nesudėtingus paskaičiavimus, padės sutaupyti 5–6 eurus“, – rėžė G. Nausėda.

Energetikos ekspertų nuomonės skiriasi. Ne visi kategoriškai spjautų į lengvatą.

„Tai yra tas išlošimas, kurį vartotojai gauna šiandien ir dabar. To Lietuvoje yra pasigendama“, – komentavo buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

„Tas sumažinimas nuo 9 iki 5 proc. yra tikrai tokia smulkmena, kad tikrai nieko nepakeis. Kaip drambliui saldainis – nieko nepajus“, – tikino energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas.

Vasarį šilumos kaina bus tris kartus didesnė nei pernai tuo pat metu.

PVM maisto produktams nemažins

Atvirkščiai nei šildymui, mažinti PVM maisto produktams, kaip padarė Lenkija, valdžia neketina. Ingrida Šimonytė ir G. Skaistė sakė, kad ten, kur kainos nereguliuojamos, didžiausią naudą gauna ne vartotojai, o perpardavėjai.

„Didelė dalis to mokesčio sumažėjimo liktų kažkur paskirstymo grandinėje, o žmonės mokėtų tokią kainą, kokią dabar moka“, – tvirtino I. Šimonytė.

Kaip pavyzdį I. Šimonytė pateikė maitinimo sektorių. Liepą kavinėms, restoranams ir barams sumažinus PVM tarifą iki 9 proc., valdžios sakyta, kad tai bus kaip subsidija nuo pandemijos nukerėjusiam verslui, tačiau dabar I. Šimonytė akcentavo, kad maitinimo įstaigose kainos žmonėms taip ir nesumažėjo.

„Manau, kad čia buvo jos klaida, pasakyta per skubėjimą – per krizių valdymą kiekvieną dieną didelis stresas“, – sakė V. Čičelis.

„Premjerė labai aiškiai pateikė, kad kainos neturi sumažėti. Tas PVM sumažinimas buvo pagalba restoranams, kad jie išgyventų, kad galėtų toliau tęsti savo veiklą“, – teigė „Dine“ savininkas Arminas Darasevičius.

Ekonomistų teigimu, visos PVM lengvatos, tiek ir šildymui, nėra tvarus sprendimas. Biudžetas netektų milžiniškų pinigų. Vien lengvata šildymui kainuotų 17 mln. eurų.

„Reikėtų pasirūpinti kitomis priemonėmis, tiesioginėmis išmokomis, nes PVM sumažinimas paliestų visus gyventojus – ir tuos, kuriems tas kainų šoktelėjimas nėra toks skausmingas“, – kalbėjo ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Rekordiškai aukštos sąskaitos už gruodį – dar nebaisiausia, kas laukia gyventojų. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba skelbė, kad vasarį šilumos kaina bus tris kartus didesnė nei pernai tuo pat metu. „Šilumos tinklai“ iki šiol atidėjo virš 70 sąskaitų už šildymą, o Vilniaus savivaldybė sulaukė beveik 8 tūkst. kompensacijų paraiškų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Edas

Gerovė turi šildyti. Na o jei nešildo, vadinasi teks šalti.

Anonimas

GEREJA ! DDDDD

Įdomu

kiek valdžia gali malti tą patį šūdą tipo jeigu sumažins PVMą tai žmonės to nepajus,viską susišluos verslas,iš kur po velnių jūs žinot,ar bent pabandėt-nė velnio,vien tik tas pats atsikalbinėjimas kad tik neduok Dieve nenuskurstų biudžetas,mano manymu tai mažiau švaistykit visokiems abejotiniems projektams ir bus pinigų visiems kitiems reikalams ir pensijų padidinimui(o ne išmaldai)ir tam pačiam PVMui sumažint iki 9%bent jau maisto produktam,bet manau vėl pradėsit malti tą patį Š...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS