Užimtumo tarnyba: klientų skaičius iš viešbučių ir maitinimo paslaugų sektoriaus augo dvigubai | kl.lt

UŽIMTUMO TARNYBA: KLIENTŲ SKAIČIUS IŠ VIEŠBUČIŲ IR MAITINIMO PASLAUGŲ SEKTORIAUS AUGO DVIGUBAI

  • 0

Apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų sektoriuje dirbusių darbuotojų registracija Užimtumo tarnyboje per metus išaugo dvigubai, darbo ieškojo 9114 asmenų, iš jų 80,7 proc. – moterys, praneša tarnyba.

Užimtumo tarnybos duomenimis, nuoseklus šio sektoriaus darbuotojų pasitraukimas iš darbo rinkos pradėtas fiksuoti per pirmąjį karantiną pernai kovą–birželį. Besiregistruojančių asmenų skaičiaus dinamika rodo, kad tuo metu į Užimtumo tarnybą kreipėsi 1,6 karto daugiau asmenų iš apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas teikiančių įmonių nei antrojo karantino metu (lapkritį–vasarį).

Darbo neteko daugiausiai biurų, viešbučių ir kitų įstaigų valytojai, kambarinės ir pagalbininkai, virėjai, barmenai, padavėjai, kepėjai ir konditeriai, virtuvės pagalbininkai ir vyriausieji virėjai.

„Didžiausias iš šio sektoriaus atėjusių asmenų srautas fiksuotas praėjusių metų rugsėjį – 3,2 tūkst. ir spalį – 2,4 tūkst. Nuo to laiko naujų besikreipiančiųjų klientų kas mėnesį mažėja, ir kovo pradžioje registruotas 481 darbo ieškantis asmuo iš apgyvendinimo ar maitinimo įmonių“, – sakė Užimtumo tarnybos Stebėsenos ir analizės skyriaus vedėja Jurgita Zemblytė.

Anot Užimtumo tarnybos, pandemijos laikotarpiu į Užimtumo tarnybą vidutiniškai per mėnesį kreipdavosi 1,9 tūkst. asmenų, kurių paskutinė darbovietė buvo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklą vykdančios įmonės. Vidutiniškai kas antras (55,8 proc.) asmuo buvo jaunuolis iki 29 metų.

Per dvejus pastaruosius metus daugiausiai klientų iš apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonių įregistruota pernai antrą ketvirtį – 2989 asmenys.

Darbo ieškančių asmenų, kurių paskutinė darbovietė – apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonė, registruota 1,7 karto daugiau nei jiems skirtų laisvų darbo vietų. Palyginti su 2019 m., pernai darbo neturinčių asmenų registruota 24 proc. daugiau, o laisvų darbo vietų – 43 proc. mažiau.

Darbo pasiūlymų skaičius šio sektoriaus darbuotojams nuo 11354 pasiūlymų 2019 metais nukrito iki 6467 pernai. Laisvų darbo vietų neterminuotam darbui sumažėjo 45,9 proc. Geresnė buvo dirbančiųjų laikinus darbus padėtis – terminuoto darbo pasiūlymų skaičius per tą patį laikotarpį sumažėjo 8,6 proc. – nuo 857 iki 783.

Pandemijos laikotarpiu Užimtumo tarnyba apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų grupei priklausančioms įmonėms per metus subsidijas išmokėjo 2984 darbdaviams už darbuotojų prastovas – 64,75 mln. eurų. Po prastovų subsidija išmokėta 2917 įmonėms – 55,57 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS