Užimtumo tarnyba: pusė afganistaniečių liko Raseiniuose, kiti nori dirbti didmiesčiuose | kl.lt

UŽIMTUMO TARNYBA: PUSĖ AFGANISTANIEČIŲ LIKO RASEINIUOSE, KITI NORI DIRBTI DIDMIESČIUOSE

  • 3

Pusė į Lietuvą perkeltų afganistaniečių vertėjų, talkinusių Lietuvos kariams, kol kas liko Raseiniuose, kiti darbo ieško didmiesčiuose, pranešė Užimtumo tarnyba.

Jos duomenimis, iš 87 atvykėlių, vasarą registruotų Raseiniuose, savivaldybės Užimtumo tarnybos klientų aptarnavimo skyriuje, čia dar liko 45. Septynios moterys atsisakė darbo rinkos paslaugų, nes neplanuoja dirbti dėl nėštumo arba mažamečių vaikų priežiūros.

Vilniuje darbo ieško septyniolika pabėgėlio statusą turinčių asmenų, Kaune – penkiolika, Klaipėdoje  –  du. Dauguma iš jų ketina dirbti, dvi merginos norėtų studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose.

Anot pranešimo, vienas farmacijos ir anglų filologijos išsilavinimą turintis afganistanietis įsidarbino „Rimi Lietuva“ parduotuvėje pakuotoju, kitas – bistro „Yala Yala“ („Saulėtekis“) kebabų pardavėju, tris afganistaniečius ketinama įdarbinti įmonėje „Švaros broliai“ automobilių plovėjais.

Sostinėje įsikūrusi įmonė „Paliūtis“ afganistaniečiams siūlo dirbti presuotojais, fasuotojais, „Ekonovus ir „Protingi baldai“ – pagalbiniais darbininkais, „Kulverstukai“ –  virėjais. Mūrininkų darbui afganistaniečius priimtų „Via Stella”, įvairių statybos darbininkų ieško „Naresta“, įdarbintų ir „Vilniaus duona“. Bendrovė „Vilniaus viešasis transportas“ sutiktų įdarbinti autobusų ir troleibusų vairuotojais, teigiama pranešime.

Vilniuje darbuotojų poreikis yra didelis, todėl daug darbdavių iš karto susidomėjo ir kviečia afganistaniečius susipažinti su darbo aplinka bei specifika įmonėse.

„Vilniuje darbuotojų poreikis yra didelis, todėl daug darbdavių iš karto susidomėjo ir kviečia afganistaniečius susipažinti su darbo aplinka bei specifika įmonėse. Dauguma vyrų moka anglų kalbą. Savo šalyje baigę vadybos, ekonomikos, farmacijos, akušerijos mokslus, kaip rodo diplomų kopijos, tačiau nemaža dalis yra ir be profesinės kvalifikacijos, bet turinčių anglų kalbos pradmenis arba kalbantys farsi, persų, dari, puštūnų bei urdų kalbomis“, – sakė Vilniaus jaunimo užimtumo skyriaus vedėja Jolanta Skirmantienė.

Kaune pabėgėlio statusą turinčius asmenis į savo komandą kviečia prekybos tinklas, „Kauno autobusai“, logistikos ir statybų bendrovės.

„Užimtumo tarnybos specialistai šiuo metu aktyviai dirba su pabėgėlio statusą turinčiais afganistaniečiais – atsižvelgiama į jų individualius ir šeimos poreikius, kvalifikaciją bei darbo patirtį. Jie supažindinami su situacija darbo rinkoje, kalbama apie jų lūkesčius ir savęs pozicionavimą ieškant darbo su didesniu nei vidutiniu darbo užmokesčiu. Pastebima, kad atvykusių į mūsų šalį žmonių lūkesčiai ne visada atitinka Lietuvos darbo rinkos realijas“, – teigiama Užimtumo tarnybos pranešime.

Rugpjūtį dėl pavojaus gyvybei iš Afganistano į Lietuvą evakuotos 34 Lietuvos kariams talkinusių afganistaniečių vertėjų šeimos, iš viso 176 asmenys. Jose – 82 vaikai.

Visi afganistaniečiai laikinai buvo apgyvendinti Raseiniuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Arijas

Ar sitie veltedziai kalba lietuviskai? Kada pasibaigs tas prakeiktu svetimtauciu grudimas i Europa? Kada musu valdzia nustos aklai vykdyti arabiskosios ES nomenklaturos uzgaidas?

Morgana

O tie kurie Raseiniuose pasiliko bus išlaikytiniai?

23

Darbo biržoje net specialios mokymo programos yra migrantams. Greičiau referendumą dėl išstojimo iš ES, kol dar yra kam išstoti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS