Užimtumo tarnyba: Lietuvoje norėtų likti apie penktadalis nuo karo pabėgusių ukrainiečių | kl.lt

UŽIMTUMO TARNYBA: LIETUVOJE NORĖTŲ LIKTI APIE PENKTADALIS NUO KARO PABĖGUSIŲ UKRAINIEČIŲ

Lietuvoje gyventi ir dirbti norėtų maždaug penktadalis nuo karo pabėgusių ukrainiečių, kurie yra registravęsi Užimtumo tarnyboje, o trečdalis nėra apsisprendę dėl ateities.

Tokius duomenis trečiadienį skelbia apklausą atlikusi Užimtumo tarnyba. Jos duomenimis, ateitį su Lietuva sieja 17 proc. šalyje šiuo metu gyvenančių ukrainiečių, o 31 proc. nėra apsisprendę dėl tolesnio gyvenimo planų.

Gegužę atliktoje Užimtumo tarnybos apklausoje dalyvavo 399 karo pabėgėliai iš Ukrainos.

„Su ukrainiečių tiksline grupe pradėjome dirbti prieš tris mėnesius. Aptarnaujant kitos tautybės klientus turime geriau juos pažinti, išsiaiškinti demografines charakteristikas, lūkesčius, ateities planus“, – pranešime sakė Užimtumo tarnybos Kokybės vadybos skyriaus vedėjas Vygintas Morkūnas.

Pasak pranešimo, daugumą Užimtumo centre registruotų pabėgėlių sudaro 30–49 metų moterys, 27,1 proc. buvo 40–49 metų amžiaus, 17,3 proc. –  16–29 metų jaunimas ir 16,8 proc. – vyresni nei 50 metų ukrainiečiai. Daugiau nei kas antras – su aukštuoju išsilavinimu, tarp apklaustų ukrainiečių tik 19 proc. neturi profesinės kvalifikacijos, 28,6 proc. – su kvalifikacija.

Daugiausiai – 38 proc. pabėgėlių atvyko iš centrinės Ukrainos dalies, 26 proc. – iš rytų, 21 proc. – iš pietų ir 15 proc. iš šiaurinės dalies. Apklausa rodo, kad daugiau kaip trečdalio moterų sutuoktiniai liko Ukrainoje, į Lietuvą dauguma – 64 proc. – atvyko kartu su nepilnamečiais vaikais.

Apklausos metu 87 proc. jos dalyvių nurodė, kad lietuviai juos priėmė labai gerai. Atsakydami į klausimą, su kuo aptaria savo problemas, didžioji dalis respondentų buvo linkę jas aptarti su šeimos nariais, draugais ir pažįstamais, kiek rečiau pagalbos kreipiasi į valstybines institucijas ar NVO. Pasak pranešimo, nedidelė dalis nurodė, kad neturi, ar nežino, su kuo aptarti jiems rūpimus klausimus, į ką reikėtų kreiptis pagalbos.

Nurodoma, kad Užimtumo tarnyboje registruotiems karo pabėgėliams iš Ukrainos buvo suteiktos informavimo ir konsultavimo paslaugos. Dauguma pageidavo susirasti nors ir laikiną darbo vietą.

Iš apklaustų respondentų 45 proc. įsidarbino. Daugumą jų  tenkina darbo sąlygos, atmosfera darbe, o darbo užmokesčiu patenkintas tik daugiau nei kas antras įsidarbinęs ukrainietis.

Nedidelis atvykusių ukrainiečių skaičius susidomėjo profesinio mokymo ir pameistrystės galimybėmis, kai kurie buvo įdarbinti subsidijuojant.

Apklausa atlikta gegužės mėnesį, telefonu respondentams anonimiškai atsakius į Užimtumo tarnybos klausimus. Apklausti pabėgėliai iš Ukrainos naudojosi Užimtumo tarnybos teikiamomis paslaugomis.

Šiuo metu Užimtumo tarnyboje registruota daugiau nei 6,3 tūkst. nuo karo atvykusių Ukrainos piliečių. Per tris mėnesius padėta įsidarbinti 6,8 tūkst. asmenų. Dabar šalyje iš viso registruota 13,4 tūkst. laisvų darbo vietų, iš jų 5,7 tūkst. darbdaviai pažymėjo, kad įdarbintų ir ukrainiečius.

Nuo karo pradžios vasario pabaigoje į Lietuvą iš Ukrainos atvyko beveik 55 tūkst. ukrainiečių, apie 900 per praėjusią savaitę. Daugiau kaip 21 tūkst. iš jų yra nepilnamečiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Morgana

Tikri ukrainiečiai mylintys savo šalį jau vyksta namo, nes supranta, kad jų rankų labai reikia. Na , o kai kurie pasinaudos Lietuvos gerumu ir išnaudos , vis reikalaus išlaikymo. Jau dabar girdisi kalbos, ko vykti į Ukrainą kai čia viską gaunam veltui. Negarbinga , esate tik svečiai kurie net neplanuoja mokytis Lietuvių kalbos. Manau atvyko daug negeriečių ir niekas jų net netikrina, čia baisiausia.

Pilietiškas

Baisu! Rusai Lietuvoje ir be ukrainiečių " kelia galvas" - jau beveik yra taip kaip tarybiniais laikais: susikalbėti lietuviškai greitai negalėsime. Visur pilna rusakalbių. Net kraujo tyrimų atsakymuose atsirado eilutė rusų kalba! Kodėl rusų? Negi ukrainiečiai be rusų kalbos tokie neorientuoti, kad nesupranta žodžių" vardas, pavardė" ir t.t. Ir tai jau visai nejuokinga! Baikite rusinti Lietuvą! Kurioje dar šalyje "mindoma" valstybinė kalba? Ar tie likę ukrainiečiai neprašys pagalbos Putino irgi??

...

dauguma jų kalba rusiškai ir garbina putiną bet dėl politinių sumetimų yra vadinami ukrainiečiais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS