V. Vasiliauskas: Europai būtina skatinti investavimą | kl.lt

V. VASILIAUSKAS: EUROPAI BŪTINA SKATINTI INVESTAVIMĄ

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas sako, kad investavimo skatinimas euro zonoje yra būtinas, regionui siekiant neatsilikti nuo kitų didžiųjų pasaulio ekonomikų. Jis taip pat pabrėžia, kad, nors Lietuva demonstruoja ekonominį atsparumą pandemijos sukeltai krizei, šiemet prognozuojamas privataus sektoriaus investicijų smukimas.

„Dabar yra išties svarbus metas kalbėti apie investavimą, nes sprendimai, kuriuos priimsime dabar, bus kritiniai tiek trumpuoju, tiek ilguoju periodu.

Kalbant apie trumpąjį laikotarpį, remiantis Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenimis, bendrasis kapitalo formavimo (angl. – gross fixed capital formation) rodiklis euro zonoje pernai nukrito beveik 11 proc. Tai ryškiai skiriasi nuo Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) rodiklio, kuris nukrito kiek mažiau nei 2 proc. Taigi investicijos JAV 2021 metais bus gausesnės“, – Lietuvos banko surengtoje konferencijoje ketvirtadienį pažymėjo jis.

V. Vasiliausko teigimu, investicijų skatinimas yra lemiamas žingsnis, siekiant pasivyti greičiau po pandemijos atsigaunančias kitas didžiąsias pasaulio ekonomikas.

„Atitinkamai prognozuojama, jog bendrasis vidaus produktas (BVP) euro zonoje pasieks priešpandeminį lygį tik 2022 metų pabaigoje. JAV tuo metu tai pavyks pasiekti dar šiemet.

Privalome skatinti investicijas euro zonoje, kad paspartintume regiono atsigavimą ir pasivytume kitas didžiąsias ekonomikas. Kitu atveju neišvengsime skausmingų padarinių ilgalaikėje perspektyvoje“, – tikino jis.

Nors Lietuva demonstruoja ekonominį atsparumą COVID-19 krizei, planuojama, kad privataus sektoriaus investicijos šiemet mažės, teigė V. Vasiliauskas.

„Kalbant apie privatų sektorių, įvairūs tyrimai rodo, kad neužtikrintumas šiuo metu tapo didžiausiu barjeru privačiam korporatyviniam investavimui. Net Lietuvoje, kuri demonstruoja stiprų ekonomikos atsparumą pandemijai, numatome, jog privataus sektoriaus investicijos nukris apie 8 proc. šiemet“, – sakė jis.

V. Vasiliauskas taip pat pareiškė susirūpinimą, kad Europos pagalbos paketo fondo pinigai gali būti įsisavinami pernelyg lėtai, o planams pritrūks ambicijos.

„Nuoseklus ir greitas ES pagalbos paketo įgyvendinimas artimiausioje ateityje bus itin svarbus Europai. ES paketo priešakyje – Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonė (angl. – Recovery and resilience facility – RRF), kuri, tikimasi, suteiks anticiklinį fiskalinį impulsą“, – kalbėjo V. Vasiliauskas.

„Visgi rizikuojame, kad Europos pinigai nebus padalinti pakankamai greitai dėl administracinių trukdžių ar RRF tiesiog pritrūks ambicijos“, – pridūrė jis.

Galiausiai V. Vasiliauskas išskyrė, kad yra „bent trys pagrindiniai dalykai, formuosiantys Europos ateitį: tai pokyčiai tiekimo grandinėse, skaitmenizacija ir klimato kaita. Mūsų investavimo strategijos turės patarnauti būtent šioms sritims“.

Tuo metu Europos investicinio banko viceprezidentas Thomas Östrosas pabrėžė, kad, siekiant atsigauti nuo COVID-19 pandemijos sukeltos krizės, būtina „suprasti nacionalinius investavimo prioritetus, taip pat trukdžius ir kliūtis toms investicijoms įgyvendinti“.

„Investicijoms, tiek privačioms, tiek viešoms, teks itin svarbus vaidmuo, siekiant gaivinti ekonomiką. Investicijų lygis ir struktūra bus ne tik ekonominio atsigavimo raktas, bet taip pat lems, kaip gerai Europa ir jos šalys prisitaikys prie po pandeminės realybės“, – konferencijos metu sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Nausėdas

Teisingas vyras. Putino chalopai net žviegia jį matydami

yvas dar?

Šitas dar gyvas? Hmm ......

Vasiliauskas bando pasirodyti veiksniu.

Vėl tos kiauliškos akys ,bando reikštis. Jau padai svyla ,atleidimas nusimato.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS