Seime skinasi kelią siekis uždrausti „vaikišką šampaną“ | kl.lt

SEIME SKINASI KELIĄ SIEKIS UŽDRAUSTI „VAIKIŠKĄ ŠAMPANĄ“

Seime skinasi kelią siekis uždrausti „vaikišką šampaną“, bet neketinama iš prekybos eliminuoti tiesiogiai gerti skirtus stipriuosius gėrimus, supilstytus į nedidelius vienkartinius plastiko indelius.

Seimo Ekonomikos komitetas trečiadienį grąžino iniciatoriams tobulinti konservatorių siūlymą drausti stiprų alkoholį vienkartinėje puodelį primenančioje plastiko pakuotėje ir pritarė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės „valstietės“ Astos Kubilienės siūlymui iš prekybos išguiti „vaikišką šampaną“. 

Komiteto nario konservatoriaus Andriaus Kupčinsko žiniomis, Lietuvoje per metus parduodama 300 tūkst. „vaikiško šampano“ butelių, o vaikų Lietuvoje iki 18 metų yra apie 0,5 milijono.

„Vos ne kas antro vaiko gimtadienyje stovi toks butelis, imituojantis šampaną“, – BNS teigė A. Kupčinskas.

Pasak jo, dėl alkoholio vienkartinėje pakuotėje toks sprendimas priimtas, nes parlamentarai per posėdį susiginčijo dėl pataisoje numatyto apibūdinimo, kokiam alkoholiui būtų taikomas draudimas. Pasak jo, abejonių kilo ir dėl taros, į kurią būtų supilstytas alkoholis, formos, ir dėl nuplėšiamų nuo pakuotės dangtelių.

„Vyriausybė siūlys didesnius akcizus stipriam negu 22 laipsnių alkoholiui, todėl tos mažos vienkartinės pakuotės praras aktualumą“, – tvirtino A. Kupčinskas. 

Komitetas taip pat nepritarė „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio siūlomoms pataisoms, kuriomis siekiama sugriežtinti prekybą alumi ar kitu alkoholiu plastiko taroje. Parlamentaras siūlo uždrausti prekiauti stipresniu nei 7,5 laipsnio alumi, fermentuotais gėrimais bei alkoholiniais kokteiliais, išpilstytais į didesnę negu 0,2 litro tarą, nuo 7 iki 7,5 laipsnio – 0,25 litro, 6,5–7 laipsnio – 0,3 litro, 6–6,5 laipsnio – 0,35 litro, o iki 6 laipsnių – 0,5 litro tarą.

Dabar Lietuvoje draudžiama prekiauti į plastiką išpilstytais gėrimais, stipresniais nei 7,5 laipsnio, į didesnę negu 0,5 litro tarą išpilstytą tokio pat stiprumo alų, fermentuotus gėrimus ir alkoholinius kokteilius, išskyrus gėrimus stiklo, keramikos, medžio ar metalo taroje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

planetos istatymas

ir ko norete vaikus nuo mazens mokoma svesti su sampanais,tiesiog durniau ir nesugalvosi,kad tik butu biznis,iki ko davaziavo ponai ,vaikus mokome nuo gimimo buti zmogumi to zodzio prasme,supratingumo,meile gamtai ,aplinkai, o kas siandien darosi,nebesusitvarko su vaikais ,zudymai gerimai ,vaikai gimdo vaikus ,jokios atsakomybes pries zmonija ,gyvunija,ir t,t,,ka pasejom ta ir turim ,pasaulis nuzmogejo,gamta pati mumis sunaikins kaip atliekas,zmogus be mastymo ne zmogus,

o

kaip su nealkoholiniu alum , vynu ir pan? Juk jie irgi palaipsniui skatina imt vartot stipresnius gėrimus, tik jie skirti vyresnio amžiaus auditorijai t y 15 metų ir pan amžiaus vaikams

SUSIJUSIOS NAUJIENOS