Politinė taryba aptars referendumą dėl žemės pardavimo | kl.lt

POLITINĖ TARYBA APTARS REFERENDUMĄ DĖL ŽEMĖS PARDAVIMO

Valdančiosios koalicijos Politinė taryba penktadienį diskutuos apie inicijuojamą referendumą, kuriuo siūloma uždrausti žemės pardavimą užsieniečiams. Valdantieji tarsis, kokius sprendimus priimti Seime.

Iki šiol koalicijos partnerių nuomonės skyrėsi - socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius siūlo kreiptis į Konstitucinį Teismą, o Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė mano, kad parlamentas turi tik nustatyti referendumo datą.

Seimo Kaimo reikalų komiteto sudaryta darbo grupė, kuri nagrinėjo žemės pardavimo saugiklius, šią savaitę baigė darbą ir siūlo ateityje žemę parduoti ir fiziniams, ir juridiniams asmenims, nemažinant maksimalaus leistino kiekio - 500 hektarų.

Žemę siūloma leisti įsigyti Europos Sąjungos (ES) bei keturių Europos ekonominės erdvės valstybių - Šveicarijos, Islandijos, Norvegijos ir Lichtenšteino piliečiams. NATO aljanso, kuriam priklauso Lietuva, ir trečiųjų šalių, kurios nepriklauso ES bendrijai, piliečiai Lietuvoje žemės įsigyti negalėtų.

Norintys įsigyti dirbamos žemės taip pat turėtų atitikti ir papildomus reikalavimus - Lietuvos bendrovėms ir ūkininkams jie būtų beveik vienodi, o užsienio piliečiai papildomai turėtų įrodyti savo lojalumą Lietuvai.

Darbo grupės vadovas Kazys Grybauskas BNS yra sakęs, kad siūlymai, jei jiems pritars Seimas, įsigaliotų net tada, jeigu įvykus referendumui būtų nuspręsta neleisti Lietuvoje žemės parduoti užsieniečiams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS