Mėsainių restoranas turėjo planų plėstis į mažesnius miestelius, bet šiandien tai atrodo nebeįmanoma.
„Tiesiog mokesčių našta mums neleidžia toliau plėstis“, – sakė „Meatbusters“ tinklo vadovas Maksimas Chudasovas.
Restoranas vėluoja mokėti mokesčius, negelbsti ir klientai. Valgyti mėsainių užsuka 20 proc. mažiau žmonių.
„Dar mėnesį, kitą galėsime palaukti, toliau tikriausiai būsime priversti mažinti taškų kiekį tam, kad išgyventume“, – kalbėjo „Meatbusters“ tinklo vadovas.
Verta laukti pagalbos, ar ne? Kavinių ir restoranų atstovai atvyko šnekėtis su ekonomikos ministru.
„Maitinimo įstaigoje 8–9 proc. apyvartų kritimas kiekvieną mėnesį. Nežinau, kiek dar iš inercijos gali verslas dirbti su nuliu“, – teigė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė.
LNK stop kadras.
Tačiau ministro L. Savicko užsakytas tyrimas tokios dramos nerodo. Priešingai, 7 iš 10 restoranų dirba pelningai. Veikiančių įmonių – rekordiškai daug, o ir skolų lygis sektoriuje istoriškai mažiausias.
„Kol kas nerandame aiškių duomenų, kad maitinimo sektorius susiduria su problemomis“, – tvirtino ekonomikos ir inovacijų ministras Lukas Savickas.
„Nežinau, kokioje iškreiptų veidrodžių karalystėje jis gyvena ir kokias apklausas atlikinėja“, – pabrėžė „Wraperia Suppa Kebs“ vadovas Karolis Jaruševičius.
Verslininkai aiškina: ministras gyvena su pasenusiais duomenimis. Anot E. Šiškauskienės, vien per du šių metų mėnesius užsidarė 18 įmonių. Bankrotai vyksta tyliai.
„Šimtų užsidariusių įmonių tiesiog nesimato, nes jos oficialiai nebankrutuoja ir neatsiduria „Creditinfo“ puslapiuose“, – kalbėjo Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė.
Sunkumai nesirenka ir kuo užsiimi. Tuo, kad blogai, skundžiasi ir „Michelin“ restoranai, ir mėsainių, ir kavos tinklai. „Vero Cafe“ pernai uždarė šešias kavines, šiemet uždarys dar penkias.
„Peržiūrime, kur mažiausiai efektyvios veiklos vietos, nuostolingos, mes uždarinėjame, kad kitos galėtų dirbti“, – pabrėžė „Vero Cafe“ vadovė Laima Vėželienė.
Ministras žada paleisti švieslentę, apie maitinimo sektorių informuos viešai. Tačiau apie pridėtinės vertės mokesčio lengvatą dabar – jokio pažado.
„Jeigu problemos pavienėms įmonėms taps viso sektoriaus problemomis, tuomet galėtume reaguoti greitai, tame tarpe ir svarstyti lengvatinio PVM tarifo atstatymą“, – tvirtino ekonomikos ir inovacijų ministras.
Restoranai sako, kad jei valdžia akla bankrotams, aukštos klasės restoranų nebeliks.
„Valgysim fritiūrinį maistą atsisėdę ant bortelio“, – sakė pašnekovas.
Arba verslas išjudės į šešėlį.
„Galiu garantuoti, kad artimiausiu metu matysime labai daug užsidarymų, emigracijos ir labai daug pasitraukusių mokesčių į šešėlį“, – nurodė „Wraperia Suppa Kebs“ vadovas.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
O karpyti išlaidas arba perkelti jas klientams – nebenori.
„Kelti kainų negalime, visi sako, kaip Lietuvoje brangu. Sąnaudos didėja, apyvartos nedidėja“, – tvirtino L. Vėželienė.
„Kainų didinimas – problemų nukėlimas“, – pabrėžė „Meatbusters“ tinklo vadovas.
Premjeras teigia, kad Vyriausybė ieškos, kaip į biudžetą įnešti, o ne dar išimti.
„Lengvatoms erdvės mūsų biudžete, kitų metų projekte bus nedaug“, – aiškino premjeras Gintautas Paluckas.
Tačiau grupelė Seimo valdančiųjų žengia kita koja. Dalis socialdemokratų ir demokratų jau registravo siūlymą nuo liepos pirmosios grąžinti lengvatinį 9 procentų tarifą maitinimo verslui. Argumentas – geriau lengvata, nei nedarbo išmokos virėjams bei padavėjams.
„Pamažinamas PVM tarifo kompensuotų praradimus, kuriuos turėtume išmokėti per pašalpų schemą“, – teigė Seimo narė (DS-VL) Jekaterina Rojaka.
Buvusi finansų ministrė sako, laimėtojais neišeis nei restoranai, nei valgantys restoranuose.
„PVM lengvata – labai brangi, šimtais milijonų. Klausimas, kur šiandien yra prioritetai“, – nurodė Seimo narė (TS-LKD) Gintarė Skaistė.
Sumažintą PVM tarifą kavinėms ir restoranams taiko 19 Europos Sąjungos šalių.
(be temos)
(be temos)