Valdžia žada paramą, įdarbinant neįgaliuosius | kl.lt

VALDŽIA ŽADA PARAMĄ, ĮDARBINANT NEĮGALIUOSIUS

Socialinių reikalų ir darbo ministerija žada suaktyvinti žmonių su negalia įdarbinimą. Viceministrė Justina Jakštienė sako, kad neįgaliųjų skatinimas dirbti atviroje darbo rinkoje, o darbdavių – juos priimti – bus prioritetinis darbas.

„Šiuo tikslu stiprinsime Užimtumo įstatymą (...) Tai aukšto prioriteto darbas“, – šią savaitę Seimo Neįgaliųjų teisių komisijoje žadėjo J. Jakštienė.

Ji vėliau BNS sakė, kad galimybių, kaip keisti įstatymą, yra daug – jos susijusios su subsidijavimo apimtimis, terminais, paslaugomis, o dėl naujų skatinimo priemonių bus tariamasi ir su dirbančiais neįgaliaisiais, darbdaviais. 

„Per diskusijas norima išsigryninti asmenų, turinčių negalią, dalyvavimo atviroje darbo rinkoje kliūtis – nuo savivaldybių infrastruktūros, susisiekimo ir kitų elementų neprieinamumo iki darbdavių bei organizacijų išankstinių nuostatų“, – BNS nurodė viceministrė.

Parlamentarams ji teigė, kad taip pat bus „stiprinamas darbdavių socialinės atsakomybės elementas“.

„Darbdavių nuostatos kartais yra ne tai kad netolerantiškos, o jiems trūksta informacijos, kaip bendrauti su žmonėmis, kurie nevaikšto, nemato ar negirdi“, – BNS teigė J. Jakštienė.  

Viceministrė Seimo komisijoje be kita ko akcentavo, kad neįgaliuosius atvesti į darbo rinką yra sunku ir dėl jų išsilavinimo stokos.

„Prieš eilę metų jie negavo kokybiško švietimo, didžioji dalis ir iškrito iš švietimo sistemos – negavo nei profesinio, nei universitetinio išsilavinimo. Mes dirbame su pasekmėmis dėl švietimo trūkumo, diskriminacijos“, – parlamentarams kalbėjo J. Jakštienė.

Jos teigimu, įstatymo pataisos į Seimą bus atneštos dar šiemet. 

„Bendra vizija yra tokia, kad labiau stiprinti Užimtumo įstatymą labiau orientuojantis į darbą atviro darbo rinkoje negu kad socialinėse įmonėse“, – teigė viceministrė. 

Socialinių įmonių, anot jos, nuo 2020 metų pradžios mažėja: „Tendencijos mažėjimo link yra gan aktyvios“.

Ministerijos Darbo rinkos skyriaus vedėja Kristina Maksvytienė pranešė, kad 2020 metais iš socialinių įmonių sąrašo buvo išbrauktos 49 įmonės.

Finansų ministerija BNS nurodė, kad tikslinant šių metų biudžetą neįgaliųjų ir kitų pažeidžiamiausių žmonių įdarbinimui skatinti prašoma apie 10,8 mln. eurų. Lėšos būtų  skiriamos priemonėms, kad iš darbo rinkos neiškristų ar greičiau įsidarbintų daugiau nei 1,6 tūkst. žmonių.

Socialinės politikos klausimus Prezidentūroje kuruojanti Irena Segalovičienė suskaičiavo, kad žmonės su negalia sudaro 7 proc. visų darbo ieškančių žmonių – jų yra 19 tūkst.  

45 tūkst. darbingo amžiaus neįgaliųjų dabar dirba privačiame sektoriuje arba socialinėse įmonėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Niekaip nesuprsntu

Aš tai niekaip nesuprantu jei tu esi nedarbingas tai ir sėdėk namuose ,tiek sveikų neranda darbų o jie nors pinigų gauna už grupes.

Anonimas

Valdžia žada ? Valdžia daro turėtų būti

Agne

Jus parama skirit darbo aplinkos pritaikymui neigaliesiems,kad ir tas pats wc butu pritaikytas ir galetu neigalusis be niekieno pagalbos pakliut i ji,ir susitvarkyt gamtinius reikalus,ne visi pajegus persest ant unitazo,dauguma turinciu fizine naudoja sauskelnes,tai irenkit minkstasuolius su rankturiais. O visi komentatoriai,kurie puls iskart sakyt invalidams vieta sedet namie,zinokit,kad jus nei vienas nuo to neapsaugotas,bet kuria minute gali nutrenkti automobilis,ar susirgsit gripu su komplikacijom,ar nukrisit nuo laiptu ir apaksit ar atsidursit neigaliojo vezimely.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS