Valstybės noras gelbėti smulkiuosius verslus atsisuko prieš ją pačią | kl.lt

VALSTYBĖS NORAS GELBĖTI SMULKIUOSIUS VERSLUS ATSISUKO PRIEŠ JĄ PAČIĄ

  • 5

Valstybės noras, gelbstint smulkiuosius verslininkus, leisti vietoj Uždarųjų akcinių bendrovių kurti Mažąsias bendrijas, atsisuko prieš ją pačią, praneša LNK žinių tarnyba.

Namas sostinėje garsus tuo, kad adresu Perkūnkiemio 13-91 registruota apie pusę tūkstančio Mažųjų bendrijų. Tiesa, 91-o buto čia nėra ir fiziškai bendrijos čia nėra.

Devynių aukštų name yra tik 90 butų, tad jei Mažoji bendrija kam nors skolinga, jos ieškantieji čia nieko nerastų.

Visos pretenzijos keliautų į atskirai įrengtą 91-uoju numeriu pažymėtą pašto dėžutę. Skolų išieškotojai sako, kad verslininkų paprastai ir nebrangiai įkuriama Mažoji bendrija, kuri net savo realaus veiklos adreso gali nenurodyti, vis dažniau tampa galvos skausmu tiems, kam skolinga.

„Yra bendrijų, kurios pakankamai didelės ir generuoja nemažas apyvartas, bet jei įmonė įkurta sukčiauti, tai informacijos apie ją nelabai rasi. Bendrija vykdo veiklą metus, dvejus, prisidirba skolų ir būna palikta likimo valiai“, – sakė skolų išieškojimo įmonės „Juris LT“ atstovas Andrejus Semionovas.

Anot skolų išieškotojų, pigiai kurdami vieną po kitos Mažąsias bendrijas, bėgti nuo skolų pamėgo kai kurie transporto paslaugų tiekėjai, kavinių savininkai ir renginių organizatoriai.

Net ir atradus Mažosios bendrijos savininką, dažnai iš jo nėra ką pešti, nes turto bendrija neturi, o asmeniškai turtu verslininkas neatsako.

Mažajai bendrijai įkurti pakanka vos 100 eurų ir nereikia įstatinio kapitalo.

„Mažosios bendrijos savininkas neatsako asmeniškai. O tokių įmonių registre yra tikrai daug, kurių statusas aktyvus, bet įmonės veiklos nevykdo ir paliktos tiesiog likimo valiai su skolom“, – pasakojo A.Semionovas.

Mažųjų bendrijų skolos, anot „Sodros“, didėja.

„Sausio mėnesį įsiskolinusių mažųjų bendrijų buvo 3800 ir jų skola viršijo 2 mln. eurų. Liepos mėnesį įsiskolinusių buvo 3700, o skola išaugo iki 2 ml. 700 tūkst. eurų“, – teigė „Sodros“ atstovė Malgožata Kozic.

Mokesčių inspekcijai Mažųjų bendrijų skolos išaugo dukart. Dabar 6000 bendrijų skolingos beveik 12 mln. eurų.

Nepaisant augančių Mažųjų bendrijų skolų ir skolų išieškotojų skundų, kad įstatymai leidžia nesąžiningiems verslininkams lengvai išsisukti, valdžia nieko keisti nežada.

Mokesčių mokėtojų registre registruota 32 tūkst. Mažųjų bendrijų.

 

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kaip ir

su prekybos tinklais - buvo duodamos dotacijos dėl Koronos nešamos žalos o jie sau remontus ir infrastruktūros reorganizacijas pasidarė. Vietoje to, kad dadėtų pinigų kenksmingom sąlygom dirbančioms pardavėjoms. Ai tiesa dadėjo. Po 3 eurus mėnesiui:D:D

v

Vienoj vietoj galima registruoti ne tik MB, uab galima taip pat priregistruoti bele kiek, klausimas kaip išvis pagal neegzistuojant: adresą galima registruoti. O čia jau Registrų centras turi paaiškintif

Kaunietis

Tai kas čia kaltas,kad M.bendrijos tokie įstatai? Kas kaltas,kad viename bute atsirado tiek bendrijų? Kai buvo įkurta penkiasdešimtoji,jau reikėjo domėtis,kaip čia tiek bendrijų viename bute.Kodėl bendrijos savininkas neatsako turtu,kuris įgytas po bendrijos įkūrimo? Patys pridarėte nesąmonių,tai ir neverkite .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS