Valstybės parama darbo ieškantiems neįgaliesiems: ir darbinantis, ir pradėjus dirbti | kl.lt

VALSTYBĖS PARAMA DARBO IEŠKANTIEMS NEĮGALIESIEMS: IR DARBINANTIS, IR PRADĖJUS DIRBTI

  • 1

Per devynis šių metų mėnesius Užimtumo tarnyba į darbo rinką padėjo sugrįžti beveik 6,5 tūkst. negalią turinčių asmenų. Tarpininkavimo įdarbinant paslaugos suteiktos 4477 asmenų, veiklą pagal verslo liudijimus pradėjo 1044 asmenys, aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse pradėjo dalyvauti 960 asmenys su negalia.

Valstybės parama darbo ieškantiems neįgaliesiems – nuo atvejo vadybos iki subsidijos darbo vietai steigti

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ragina dirbti norinčius žmones su negalia drąsiau kreiptis į Užimtumo tarnybą – čia jie sulauks atvejo vadybininkų pagalbos, bus pasiūlyta pasinaudoti įvairiomis finansinėmis valstybės pagalbos priemonėmis.

Ragina kreiptis pagalbos

Užimtumo tarnybos atstovės Mildos Jankauskienės teigimu, tarnybos darbuotojai, teikiantys paslaugas neįgaliesiems, įvardija, kad jiems įsidarbinti neretai trukdo nepakankama motyvacija darbui, uždarumas, nesugebėjimas reaguoti į pokyčius ir įvardinti problemas, komunikavimo įgūdžių stoka, įsitikinimas, kad niekas negali padėti įsidarbinti, ir panašiai. Užimtumo tarnyba stengiasi padėti įveikti šias kliūtis.

„Užimtumo tarnyba darbo ieškantiems asmenims teikia informavimo ir konsultavimo, tarpininkavimo įdarbinant ir kitas paslaugas. Užimtumo tarnyboje registruotiems neįgaliesiems papildomai teikiamos individualios konsultacijos, su jais aptariamos ir numatomos reikalingos paslaugos, ieškoma socialinių partnerių padedant integruotis į darbo rinką“, – sako Užimtumo tarnybos atstovė. 

„Nuo 2018 metų teikiamos atvejo vadybos paslaugos. Šiuo metu Užimtumo tarnyboje dirba 47 atvejo vadybininkai, kurie padeda išsiaiškinti negalią turinčių asmenų poreikius ir vertina jų galimybes, daugiau laiko skiriama motyvacijai didinti arba profesijai keisti. Atvejo vadybininkai gali dalyvauti pokalbyje su darbdaviu ir padėti negalią turinčiam asmeniui geriau prisistatyti“, – teigia M. Jankauskienė. Taip pat organizuojami ir socialinių įgūdžių grupiniai užsiėmimai.

Pagalba teikiama ir darbinantis, ir pradėjus dirbti

Pasak M. Jankauskienės, įsidarbinimo su pagalba paslauga yra skirta išskirtinai neįgaliesiems. Šią paslaugą sudaro pagalba įsidarbinant ir lydimoji pagalba pradėjus dirbti. Jei neįgalus asmuo turi darbo pasiūlymą, padedama jam bendrauti su darbdaviu, suprasti darbo sutarties sąlygas, darbo vietoje atliekamas darbo funkcijas, kartu tvarkomi reikalingi dokumentai.

Kai kuriais atvejais, darbdavio ar neįgalaus asmens prašymu, teikiama lydimoji pagalba įsidarbinus –padedama spręsti darbe kylančias problemas, dėl kurių asmuo gali netekti darbo.

Atvejo vadybininkai gali dalyvauti pokalbyje su darbdaviu ir padėti negalią turinčiam asmeniui geriau prisistatyti.

Prie geresnės neįgalių asmenų integracijos į darbo rinką padeda sudarytos galimybės atstatyti prarastą darbingumą ir pajėgumą, ir įgyti naujų profesinių įgūdžių dalyvaujant profesinės reabilitacijos programoje. Šioje programoje gali dalyvauti asmenys, kuriems nustatytas profesinės reabilitacijos paslaugų poreikis. Išvadą dėl profesinės reabilitacijos paslaugų poreikio išduoda Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba.

Parama darbo vietai susikurti

Negalią turintiems asmenims teikiama pagalba ir kuriant sau darbo vietą. Pagal savarankiško užimtumo rėmimo priemonę neįgaliajam, pirmą kartą steigiančiam sau darbo vietą labai mažose įmonėse, gali būti kompensuojama iki 18835 Eur jo darbo vietos steigimo išlaidų. Šia priemone gali pasinaudoti darbingo amžiaus neįgalus asmuo, kuriam nustatytas ne didesnis kaip 55 proc. darbingumo lygis ir jei jis anksčiau nėra steigęs darbo vietos sau labai mažose įmonėse.

Skatinami ir darbdaviai

Darbdaviai taip pat skatinami įdarbinti neįgaliuosius – mokamos subsidijos jų darbo užmokesčiui iš dalies kompensuoti. Subsidijos darbo užmokesčiui dydis šiuo metu negali viršyti 910,5 Eur neatskaičius mokesčių. Subsidijų mokėjimo trukmė ir dydis priklauso nuo neįgalumo lygio

Įdarbinant žmogų su negalia darbdavys taip pat gali gauti subsidiją jo darbo vietai steigti ar pritaikyti. Subsidijos dydis vienai darbo vietai įsteigti 2020 metais negali viršyti 18,835 tūkst. Eur. Subsidijos lėšos gali būti skiriamos darbo arba techninės pagalbos priemones įsigyti, montuoti ir pritaikyti, taip pat patalpoms, reikalingoms darbo vietai įrengti, remontuoti arba pritaikyti (iki 50 proc. subsidijos sumos).

Tokią įsteigtą ar pritaikytą darbo vietą reikia išlaikyti ne mažiau kaip 36 mėnesius nuo neįgalaus asmens įdarbinimo.

Šiuo metu yra įgyvendinama komunikacijos kampanija „Negalia netrukdo“, kuri yra finanasuojama Europos socialinio fondo lėšomis.

GALERIJA

  • Valstybės parama darbo ieškantiems neįgaliesiems: ir darbinantis, ir pradėjus dirbti
  • Valstybės parama darbo ieškantiems neįgaliesiems: ir darbinantis, ir pradėjus dirbti
  • Valstybės parama darbo ieškantiems neįgaliesiems: ir darbinantis, ir pradėjus dirbti
  • Valstybės parama darbo ieškantiems neįgaliesiems: ir darbinantis, ir pradėjus dirbti
Kampanijos „Negalia netrukdo“ stop kadrai
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kirpėja

Sveiki, Ar yra skiriama parama jei nuomoju darbo vietą ar tik jei steigiu savo verslą? ačiū

SUSIJUSIOS NAUJIENOS