Valstybės valdomos įmonės turėtų didinti grąžą valstybei | kl.lt

VALSTYBĖS VALDOMOS ĮMONĖS TURĖTŲ DIDINTI GRĄŽĄ VALSTYBEI

Valstybės valdomos įmonės per artimiausius trejus metus turėtų valstybei mokėti daugiau dividendų ir uždirbti didesnę grąžą nei iki šiol. Tai numatyta Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pateiktame valstybės valdomų įmonių siektinų pagrindinių veiklos rodiklių 2022–2024 metais projekte. Jam trečiadienį posėdyje pritarė Vyriausybė.

„Valstybės valdomoms įmonėms keliame aukštus tikslus – tikimės, kad augs jų verslo vertė, didės pelnas ir dividendai, valstybės investuoto kapitalo grąža bus tinkama, o tuo pačiu įmonės toliau sėkmingai vykdys socialiai svarbias funkcijas. Siekdami bendrovėms suteikti daugiau lankstumo, gebėjimo prisitaikyti prie rinkos sąlygų ir motyvacijos jų vadovams, pakoregavome pagrindinių veiklos rodiklių skaičiavimą, kuris iki šiol rėmėsi tik vienu kapitalo grąžos rodikliu. Nauja metodika leidžia įmonėms priimti lankstesnius, efektyvesnius sprendimus, pasiekti norimus rezultatus“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. 

Ji pabrėžia, kad iki šiol valstybės valdomų įmonių (VVĮ) veiklos vertinimas remdavosi tik kapitalo grąža, o dabar siektinus VVĮ veiklos rodiklius sudaro pelningumo, optimalios kapitalo struktūros ir individualūs dividendų bei pelno įmokų rodikliai.

2022–2024 metams nustatomi 41 iš 46 šiuo metu Lietuvoje veikiančių VVĮ siektini veiklos rodikliai. Šie rodikliai nenustatomi UAB „Būsto paskolų draudimas“, UAB „Lietuvos kinas“, VĮ „Mūsų amatai“, UAB „Projektų ekspertizė“ ir VĮ Statybos produkcijos sertifikavimo centrui, nes minėtas VVĮ rengiamasi likviduoti arba restruktūrizuoti. 

Patvirtintame projekte numatoma, kad, pavyzdžiui, UAB „Ignitis grupė“ kapitalo grąža šiemet turės siekti bent 5 proc., o 2023–2024 metais – ne mažiau kaip 5,5 proc. Valstybė taip pat tikisi, kad grupės kasmet mokami dividendai didės bent po 3 proc.: 2022 metais jie turėtų siekti 90,2 mln. eurų, 2023 metais – 92,9 mln. eurų, 2024-aisiais – 95,7 mln. eurų.

Energetikos grupės „Epso-G“ vidutinė metinė kapitalo grąža 2022–2024 metais turėtų būtų ne mažesnė kaip 4,7 proc., Klaipėdos jūrų uosto direkcijos – 1,7 proc. šiemet ir 2,1 proc. – 2023–2024 metais.

Pagrindinius įmonių veiklos rodiklius artimiausių trejų metų laikotarpiui siūlo VšĮ Valdymo koordinavimo centras. Tai daroma išanalizavus ir atlikus įmonių tikslų, veiklos specifikos, reguliavimo aplinkos, rinkos sąlygų, kitų svarbių veiksnių vertinimus bei suderinus juos su įmonėmis ir institucijomis. Siektinus įmonių rodiklius tvirtinti Vyriausybei teikia Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS