VATESI: Lietuva negavo Minsko atsakymų apie Astravo AE aušinimo sistemą | kl.lt

VATESI: LIETUVA NEGAVO MINSKO ATSAKYMŲ APIE ASTRAVO AE AUŠINIMO SISTEMĄ

  • 2

Lietuva negavo Minsko atsakymo apie Astravo atominės elektrinės (AE) avarinės aušinimo sistemos būklę po to, kai joje galbūt įvyko incidentas. Minsko teigimu, ypatingų ar neįprastų įvykių nebuvo.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) pranešė, kad artimiausiu metu ketina dar kartą kreiptis į Baltarusijos Ekstremaliųjų situacijų ministeriją paraginant teikti informaciją apie visus neįprastus įvykius, įskaitant ir galinčius sukelti visuomenės susirūpinimą.

VATESI antradienį paprašė Baltarusijos institucijų informacijos apie galimą pirmojo Astravo AE bloko rezervinės reaktoriaus aušinimo sistemos gedimą.

Pasak VATESI, Baltarusijos ministerija nurodė, kad kuro užkrovimo metu nebuvo įvykių, kurie galėtų būti klasifikuojami kaip ypatingi ar neįprasti. Tokį pat atsakymą gavo ir Baltarusijos nevyriausybinė organizacija „Ekodom“, pranešusi apie galimą incidentą. 

Portalas ecohome-ngo.by („Ekodom“), remdamasis Baltarusijos antibranduolinės kampanijos pareiškimu, skelbė, kad pirmojo reaktoriaus hidraulinių bandymų metu įvyko rimta avarija – buvo smarkiai pažeista avarinio aušinimo sistemos cisterna, kurią bandoma suremontuoti, todėl reaktorius dirba be šios sistemos.

Tai jau ne pirmas incidentas Astravo AE pastaruoju metu. Lapkričio 8-ąją jau veikiančioje ir elektrą gaminančioje jėgainėje, pasak šalies žiniasklaidos, sprogo keli įtampos transformatoriai, buvo sustabdyta pirmojo reaktoriaus turbina. Baltarusijos Energetikos ministerija vėliau patvirtino, kad transformatoriai buvo pakeisti. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Minskas neprivalo atsiskaitinėti kažkokiems klounams. Papasakokit geriau kas dedasi Ignalinoj.

Čiubaka

Lietuva negavo Minsko atsakymo... Minsko teigimu, ypatingų ar neįprastų įvykių nebuvo. Klounai, ęeburaškos klauskit

SUSIJUSIOS NAUJIENOS