VDI: daugiausia pažeidimų nustatyta dėl įmonėse paskelbtų dalinių prastovų | kl.lt

VDI: DAUGIAUSIA PAŽEIDIMŲ NUSTATYTA DĖL ĮMONĖSE PASKELBTŲ DALINIŲ PRASTOVŲ

  • 1

Užbaigus neplaninius patikrinimus, siekiant išsiaiškinti, ar darbdavių skelbiamos prastovos nėra fiktyvios, daugiausia pažeidimų nustatyta dėl įmonėse paskelbtų dalinių prastovų, pranešė Valstybinė darbo inspekcija.

Inspekcija nurodo, kad, atlikus 193 patikrinimus, pažeidimų nustatyta 17 įmonių iš gamybos, maitinimo paslaugų, transporto, medicinos paslaugų, mažmeninės prekybos sektorių. Surašyta 10 administracinių nusižengimų protokolų, 10 reikalavimų pašalinti pažeidimus bei 1 rekomendacija. Užfiksuotas 1 galimai nelegalaus darbo atvejis, kuris tiriamas toliau.

Akcijos metu dauguma VDI nustatytų pažeidimų susiję su dalinės prastovos paskelbimu, pavyzdžiui., nenurodytas darbuotojų, kuriems paskelbta dalinė prastova, darbo pradžios ir pabaigos laikas, nenurodyta, kiek sutrumpintas darbuotojų darbo laikas, o tokiais atvejais nėra aišku, ar konkrečiu metu darbuotojas turėtų dirbti, ar šis laikas yra prastovos laikas, ar tai galimas darbdavio piktnaudžiavimas.

Liepos–rugsėjo VDI vykdė specialius prastovų teisėtumo kontrolės neplaninius patikrinimus, kurių metu aiškinosi, ar darbdaviui paskelbus prastovą dėl ekstremaliosios padėties, egzistuoja objektyvios aplinkybės, dėl kurių darbuotojams neįmanoma suteikti darbo, ar darbdavys tinkamai tvarko darbuotojų darbo laiko apskaitą, ar darbuotojai prastovų metu neatlieka savo darbo funkcijų darbdavio nurodymu, jei paskelbtos dalinės prastovos, ar tai padaryta laikantis Darbo kodekso reikalavimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

BANOUH Claudine

Quel activité s'agit il?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS