VDI: dėl pandemijos padaugėjo ginčų dėl neteisėto atleidimo | kl.lt

VDI: DĖL PANDEMIJOS PADAUGĖJO GINČŲ DĖL NETEISĖTO ATLEIDIMO

Pandemijos metu padaugėjo ginčų dėl neteisėto atleidimo, teigia Valstybinė darbo inspekcija.

Lietuvos darbdavių konfederacijos deleguotas Darbo ginčų komisijų narys profesorius Gintautas Bužinskas sako, kad šie ginčai sudaro 7 proc. visų darbo ginčų.

Jam antrina ir Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės pavaduoja Jovita Pretzsch.

„Dabar darbo ginčuose labai didelį vaidmenį suvaidino pandemija. Vis daugiau darbuotojų kreipiasi į mus dėl neteisėto atleidimo ir darbo užmokesčio mokėjimo pažeidimų. Itin dažnai sulaukiame restoranų, kavinių, viešbučių darbuotojų prašymų nagrinėti kilusius darbo ginčus“, –  sako J. Pretzsch.

Pasak G. Bužinsko, kai kalbama apie atleidimo iš darbo teisėtumą, neretai taikos sutartis baigiasi tuo, kad vienas sutarties punktų būna šalių susitarimas pakeisti atleidimo iš darbo pagrindą, pavyzdžiui, darbuotojas atleidžiamas šalių susitarimu arba darbuotojo prašymu vietoj to, kai pirminiame prašyme buvo atleistas už šiurkštų darbo funkcijų pažeidimą.

VDI nurodo, kad per metus Darbo ginčų komisijos išnagrinėja apie 8 tūkst. darbo ginčų. Beveik kas 5 darbo ginčas išsprendžiamas šalims pasirašius taikos sutartį. Didžiąją dalį – apie 75 proc. – kiekvienais metais nagrinėjamų darbo ginčų sudaro darbo užmokesčio pažeidimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS