Verslo paskolų moratoriumas: pernai – tūkstančiai prašymų, šiemet – keliasdešimt | kl.lt

VERSLO PASKOLŲ MORATORIUMAS: PERNAI – TŪKSTANČIAI PRAŠYMŲ, ŠIEMET – KELIASDEŠIMT

  • 0

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) vertinimu, šiemet atnaujinto verslo paskolų moratoriumo taikymo laikotarpis gerokai skiriasi nuo pirmojo: jeigu pernai bankams paskelbus laikiną paskolų grąžinimo atidėjimą būdavo sulaukiama šimtų įmonių prašymų per savaitę, šiemet tokių – vos per dvidešimt, praneša asociacija.

LBA duomenimis, nuo šių metų pradžios šalyje veikiantys bankai iš verslo klientų gavo 24 paraiškas paskolų grąžinimo atidėjimui. 10-ies iš jų sulaukta finansų sektoriui paskelbus apie paskolų moratoriumo taikymo atnaujinimą.

Iš pateiktų paraiškų 3 buvo patenkintos kaip atitinkančios moratoriumo sąlygas. Jų neatitikusios paraiškos taip pat apsvarstytos – su klientais sutarta arba šiuo metu yra derinamasi dėl tinkamiausių individualių sprendimų.

LBA atkreipia dėmesį, kad paskolų moratoriumas turi apibrėžtus kriterijus. Paskolos grąžinimo arba lizingo įmokų mokėjimo atidėjimas be sutarties peržiūros ir palūkanų keitimo gali būti pritaikytas klientams, kurie finansinių sunkumų patyrė būtent dėl pandemijos.

Bendras atidėjimo laikotarpis pagal pradinį ir atnaujintą moratoriumą, priklausomai nuo įsipareigojimo rūšies, įmonėms sudaro iki 6 mėnesių. Dėl jo į savo finansinių paslaugų teikėją galima kreiptis iki kovo 31 d. Galiojant moratoriumams, taikomas supaprastintas įmokų atidėjimo procesas: įsipareigojimai banko nėra traktuojami kaip pertvarkomi.

LBA duomenimis, įmokų atidėjimo galimybe nuo praėjusių metų balandžio iki rugsėjo pabaigos iš viso pasinaudojo arti 3 000 įmonių. Joms atidėtų įsipareigojimų bendra vertė siekia per 1 mlrd. eurų. Bendra atidėtų šalies įmonių bei gyventojų įsipareigojimų vertė siekė 1,5 mlrd. eurų. Prašymų atidėti paskolų įmokų mokėjimą daugiausia sulaukta pirmaisiais pavasario karantino mėnesiais, vėliau jų skaičius nuosekliai mažėjo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS