VERT prašo elektros tiekėjų grąžinti mokesčius vartotojams už nutrauktas sutartis | kl.lt

VERT PRAŠO ELEKTROS TIEKĖJŲ GRĄŽINTI MOKESČIUS VARTOTOJAMS UŽ NUTRAUKTAS SUTARTIS

  • 1

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) prašo nepriklausomų elektros tiekėjų grąžinti buitiniams vartotojams, mažoms ir labai mažoms įmonėms nuo 2021 metų liepos 15 dienos jų sumokėtas netesybas, tiekėjo keitimo ar sutarties nutraukimo mokesčius. 

Energetikos rinkos reguliuotojas antradienį taip pat pranešė prašantis tiekėjų atsisakyti visų šioms vartotojų grupėms pareikštų su tuo susijusių reikalavimų, nutraukti pinigų ieškojimo veiksmus bei pakeisti sutartis. 

Pasak VERT, tokį reguliavimą dar iki praėjusių metų birželio numatė į nacionalinę teisę perkeltos Europos Sąjungos direktyvos.

„Todėl VERT laikosi nuomonės, jog elektros tiekėjai neturėjo teisės iš vartotojų reikalauti susimokėti netesybas ir kitus mokesčius, todėl dabar turi prievolę gautas lėšas grąžinti“, – teigiama reguliuotojo pranešime.

VERT tvirtina, jog vartotojai, kurie turi galiojančias elektros tiekimo sutartis ir nori jas nutraukti, gali tai daryti be netesybų ir papildomų mokesčių. Tie, kurie sumokėjo tokius mokesčius, gali reikalauti tiekėjų juos grąžinti.

Tiekėjams atsisakius grąžinti sumokėtus mokesčius, vartotojai kviečiami kreiptis į reguliuotoją.

Pernai balandį Seime priimtos pataisos nuo birželio uždraudė elektros tiekėjams sutartyse su buitiniais vartotojais, mažomis bei labai mažomis įmonėmis numatyti jų nutraukimo, tiekėjo keitimo mokesčius ar netesybas. 

Seimo Ekonomikos komitetas praėjusį trečiadienį aiškinosi, kaip taikomas Elektros energetikos įstatymo 47 straipsnis, kad buitinių vartotojų bei labai mažų ir mažų įmonių sutartyse su tiekėjais nuo 2023 metų birželio 1 dienos draudžiama numatyti jų nutraukimo, tiekėjo keitimo mokesčius ar netesybas už vienašališką sutarties nutraukimą.

Pasak posėdžio dalyvių, 2021 metais priimtos Elektros energetikos įstatymo pataisos konkrečiai ir aiškiai nereglamentavo sutarties nutraukimo sąlygų. Tuo metu į Seimo komitetą dar pernai kreipęsis advokatas Marijus Velička anksčiau aiškino, kad galimybę neatlygintai nutraukti sutartis pataisos numatė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Is

sinies kaulo - nebeatimsi...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS