VERT: reguliuojama elektros kainos dalis nuo balandžio mažės 0,4 cento | kl.lt

VERT: REGULIUOJAMA ELEKTROS KAINOS DALIS NUO BALANDŽIO MAŽĖS 0,4 CENTO

Nuo šių metų sausio vidutiniškai 2,2 cento už kilovatvalandę (su pridėtinės vertės mokesčiu) padidinus valstybės reguliuojamą elektros kainos dalį ir dėl to visiems vartotojams padidėjus sąskaitoms už elektrą, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius sako, kad ši kainos dalis nuo balandžio turėtų mažėti 0,4 cento (be PVM).

Su PVM ji turėtų mažėti 0,484 cento už kWh.

Tai padaryti leis anksčiau priimtas sprendimas grąžinti beveik 158 mln. eurų bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) permoką vartotojams. 

„Kalbant apie reguliuojamą dalį, tai artimiausiu metu ji turėtų mažėti – VERT nuo balandžio 1 dienos planuoja nustatyti konkrečius tarifus buitiniams vartotojams dėl 160 mln. eurų permokos, tuomet ji bus pradėta gražinti ir, preliminariais skaičiavimais, tai galėtų mažinti reguliuojamą kainos dalį 0,4 cento už kilovatvalandę pridėtinės vertės mokesčio“, – po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda žurnalistams pirmadienį sakė R. Pocius.

VERT nuo balandžio 1 dienos planuoja nustatyti konkrečius tarifus buitiniams vartotojams dėl 160 mln. eurų permokos, tuomet ji bus pradėta gražinti (...)

 

VERT sausį pritarė, jog 57,1 mln. eurų ESO skola buitiniams vartotojams būtų grąžinta per dvejus metus ir 3 mėnesius – nuo šių metų balandžio iki 2026 metų vidurio, o 100,6 mln. eurų skola įmonėms – per 7 metus ir 9 mėnesius – iki 2031 metų pabaigos.

R. Pocius yra sakęs, kad elektra nuo šių metų yra brangesnė ir dėl to, kad „šiek tiek auga“ reguliuojamos paslaugos kainos dalis – ji padidėjo vidutiniškai 2,2 cento už kWh. Valstybės reguliuojama dalis, pasak nepriklausomų tiekėjų, dabar sudaro beveik pusę galutinės vartotojo mokamos kainos, o tiekėjai savo tarifų dėl to esą nekeičia.

„Ignitis“ teigė, kad reguliuojama kainos dalis didėjo visiems gyventojams, nepriklausomai nuo to, ar jie jau pasirinkę nepriklausomą tiekėją, ar gauna garantinio tiekimo paslaugą.

Reguliuojama kainos dalis įprastai peržiūrima du kartus per metus ir keičiasi sausio ir liepos 1 dienomis.

Galutinę elektros kilovatvalandės kainą sudaro nepriklausomo tiekėjo dalis ir reguliuojama dalį – ji apima persiuntimo paslaugą, kurią sudaro „Litgrid“ ir ESO dalys, viešuosius interesus atitinkančios paslaugos (VIAP) kaina ir skirstymo paslaugos papildoma dedamoji.

Elektros energetikos sektoriaus auditą atlikusi Valstybės kontrolė pernai spalį konstatavo, kad visi vartotojai ESO 2018–2021 metais permokėjo 160 mln. eurų, arba vidutiniškai 88,8 euro.

Savo ruožtu VERT skaičiuoja, jog vien buitiniai vartotojai vidutiniškai per šį laiką permokėjo vidutiniškai 30 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

:)))

tai kokio kujo pabrango 4 centais????????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS