Viceministras: didžiųjų įmonių mokėjimų stabdymai rodo jų požiūrį į atsakomybę | kl.lt

VICEMINISTRAS: DIDŽIŲJŲ ĮMONIŲ MOKĖJIMŲ STABDYMAI RODO JŲ POŽIŪRĮ Į ATSAKOMYBĘ

Vyriausybės atstovai teigia, kad dėl koronaviruso įvestas karantinas neatleidžia įmonių nuo įsipareigojimų vykdymo, o kai kurių didelių bendrovių sprendimas jau pirmą dieną skelbti apie sustabdytus užsakymus ir atidėtus mokėjimus atskleidžia jų požiūrį į socialinę atsakomybę.

„Vyriausybės sprendimas net ir dėl karantino neatleidžia įmonių nuo sutartinių įsipareigojimų vykdymo“, – BNS trečiadienį sakė ekonomikos ir inovacijų viceministras Marius Skuodis.

Prekybos tinklas „Senukai“ pirmadienį, pirmąją karantino dieną, tiekėjams pranešė, kad stabdo mokėjimus už prekes ir prekių užsakymus.

„Apgailestaudami informuojame, jog stabdome jums mokėjimą už prekes. Taip pat stabdome prekių užsakymų vykdymą iki atskiro pranešimo, – teigiama rašte, kurį matė BNS. Įmonė sprendimą motyvuoja nenugalima jėga.

„Kai stambus verslas pirmą karantino dieną paskelbia, kad vienašališkai nutrauks mokėjimus tiekėjams, tai geriausiai atskleidžia požiūrį į socialinę atsakomybę, prieš savo klientus ir tiekėjus“, – sakė viceministras.

Jo teigimu, Lietuvos įstatymai nesuteikia vienašališkos teisės nutraukti įsipareigojimų vykdymą.

„Jeigu didysis rinkos žaidėjas tikrai susiduria su sunkumais, tai jis turėtų kreiptis į tiekėjus ir pabandyti mokėjimus išdėlioti laike, tartis dėl sutarties sąlygų pakeitimų. Bet tikrai mūsų teisė nesuteikia vienam subjektui galimybės vienašališkai nutraukti įsipareigojimų vykdymų“, – sakė M. Skuodis.

Portalas 15min.lt trečiadienį pranešė, kad dėl ketinimų stabdyti įsipareigojimus tiekėjus informavo ir picerijų tinklas „Čili“.

„Karantino režimo periodu bendrovė neužsakys prekių ir paslaugų, nesinaudos paslaugomis, išsinuomotais plotais, nemokės mokesčių, išlaikymo mokesčių ir kitų mokėjimų, susijusių su nuomojamais plotais“, – teigiama „Čili“ kreipimesi į tiekėjus.

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai BNS nurodė, kad dėl force majeure pažymų į skirtingus rūmus jau kreipėsi 12 įmonių.

Šios pažymos gali būti panaudotos kaip įrodymas, kad viena sutarties šalių dėl nenumatytų aplinkybių negali vykdyti įsipareigojimų. Nuo jų šalis atleidžiama, kai sugeba įrodyti negalėjusi užkirsti kelio šių aplinkybių ar jų pasekmių atsiradimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Analitikas

Totali valdzios demagogija, pasitelkiant socialines atsakomybes ir kitas kortas, juk uzdraudus dirbti verslas neteko pajamų, viskas sustojo ir ne del verslo kaltes, o del nenugalimos jegos aplinkybiu, tai kaip verslui uz sį draudimo laikotarpį gali likti isipareigojimai tretiems asmenims. Taikant valdziai tokius socialines atsakomybes supratimus, neleidziant verslui dirbti siek tiek ilgesni laika, aiskiai siekiama sunaikinti verslus, o tuo paciu ir darbo vietas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS