Viceministras: Lietuva turi aktyvinti veiksmus dėl Astravo AE saugumo | kl.lt

VICEMINISTRAS: LIETUVA TURI AKTYVINTI VEIKSMUS DĖL ASTRAVO AE SAUGUMO

Į Astravo atominę elektrinę (AE) atgabentas branduolinis kuras skatina Lietuvą aktyviau siekti maksimalaus Baltarusijoje statomos jėgainės saugumo ir susitarimų su kaimynais, kad joje pagaminta elektra nebūtų perkama, sako užsienio reikalų viceministras.

„Atvežtas kuras į aikštelę. Ir šis faktas reiškia, kad mūsų veiksmai prieš Baltarusijos atominę elektrinę tik aktyvės“, – trečiadienį Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos ir laikinosios Veiksmų dėl Astravo atominės elektrinės koordinavimo grupės posėdyje teigė Albinas Zananavičius.

Pasak jo, bus siekiama, kad Europos Sąjunga (ES) nuolat sektų ir didintų spaudimą Minskui įgyvendinti ES streso testų rekomendacijas dar iki atominės elektrinės veiklos pradžios.

„ES formatuose turime tikslą užtikrinti, kad ES vykdytų nuolatinę priežiūrą ir didintų spaudimą Baltarusijai įgyvendinti ES streso testų rekomendacijas iki atominės elektrinės paleidimo“, – kalbėjo viceministras.

Pasak jo, dvišalėse Lietuvos ir Baltarusijos derybose siekiama, kad jėgainės veiklos pradžia būtų  atidėta.

A. Zananavičius pabrėžė, kad taip pat siekiama didesnės JAV paramos Astravo AE saugumo klausimais.

„Siekiama, kad JAV ir Baltarusijos dvišalėje darbotvarkėje atsirastų tas klausimas. Prašome JAV didesnės paramos „Tatenos“ formatuose“, – teigė A. Zananavičius.

TATENA praėjusią savaitę pateikė 11 rekomendacijų ir aštuonis siūlymus dėl Astravo AE saugumo stiprinimo.

Lietuva ir Baltarusija šią savaitę pasirašė susitarimą dėl ankstyvojo pranešimo apie branduolinę avariją ir keitimosi informacija apie atominės energetikos objektus ir veiklą.

Į Astravo atominę elektrinę branduolinis kuras pirmajam reaktoriui atgabentas gegužės pradžioje.

Lietuva teigia, kad Baltarusija atominę elektrinę 50 kilometrų nuo Vilniaus įrengia nesilaikydama saugumo standartų. Minskas kaltinimus atmeta.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Neapykanta

Kodėl Kremliaus gangsteriai investuoja milijardus AE statybai beveik Vilniaus priemiestyje, lietuvių etninės teritorijos centre? Ši ciniška, silpnapročių diktatorių sugalvota, AE statyba yra amžino karo ES paskelbimas, lietuvių tautos genofondo paniekinimas. Esame bejėgiai,paniekos verti (Praradom japonų reaktorių,skalūnų technologijas)? Būtent dabar būtina sprogdini Kremliaus gangsterių planus evakuoti sostinę Vilnių. Parenkant AE vietą beveik Vilniaus priemiestyje, yra pažeisti esminiai TARPTAUTINĖS TEISĖS PRINCIPAI. Deja,Lietuvos skverna valdžiukė (ketvirti prarasti metai) yra neveiksni..

klp

Mama liepė Petriukui pažiūrėti, kad puodas neišbėgtų. Petriukas žiūrėjo, žiūrėjo, žiūrėjo.. o puodas bėgo ir bėgo.

Durniai,\\\\\...////

durniai,durniai,durniai.................................
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS