Viceministras: nesitikime, kad išvengsime pievų atstatymo | kl.lt

VICEMINISTRAS: NESITIKIME, KAD IŠVENGSIME PIEVŲ ATSTATYMO

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) laikinai sustabdžiusi reikalavimą atkurti daugiametes pievas, viceministras Egidijus Giedraitis sako, jog nesitikima, kad pievų visiškai nereikės atkurti, tačiau tikėtina, kad tą daryti reikės mažesniais plotais, nei buvo numatyta iki šiol.

„Nelabai tikime, kad išvengsime pievų atstatymo, greičiausiai vis tiek reikės atstatinėti, bet žymiai mažesniu procentu“, – LRT radijui teigė viceministras.

Anot jo, tikimasi, kad Europos Komisija priims sprendimus, kurie leistų sumažinti daugiamečių pievų kasmetinį referencinį santykį.

„Negali niekas atsipalaiduoti, kad tų pievų nereiks atstatinėti, tačiau svarbu yra, kad prieš savaitę įvyko susitikimai darbuotojų lygiu ir ministras susitiko su komisaru, Žemės ūkio direktorato vadovu. Mums buvo pasakyta, kad galėsime keisti deleguotą reglamentą, reiškia, galėsime šiek tiek pakeisti referencinius plotus“, – sakė E. Giedraitis.

Žemdirbiams reikalaujant panaikinti įpareigojimą dalyje ariamos žemės atkurti daugiametes pievas, Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) pirmadienį laikinai sustabdė sprendimų dėl jų atkūrimo vykdymą.

Galutinį sprendimą dėl prievolės atkurti daugiametes pievas ir ganyklas ar dėl tokios prievolės atšaukimo planuojama pateikti iki kovo 20 dienos.

Pagal Europos Sąjungos (ES) reglamentą daugiamečių pievų ir ganyklų plotas negali sumažėti daugiau kaip 5 proc. – kasmet ūkininkų deklaruotas plotas lyginamas su referenciniu laikotarpiu, kuris pernai keitėsi. Iki 2022 metų plotai buvo lyginami su 2015 metais deklaruotu plotu, o nuo 2023 metų – su 2018 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Karolis

Kokio dar atstatymo? Nemokat lietuviškai? Turi būti atkūrimo! Pievų niekas nestato!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS