Vidutinių pajamų augimas: kam algos kilo sparčiausiai? | kl.lt

VIDUTINIŲ PAJAMŲ AUGIMAS: KAM ALGOS KILO SPARČIAUSIAI?

  • 9

Naujausia statistika skelbia, kad vidutinės pajamos į rankas per metus ūgtelėjo 124 eurais. Sparčiausiai kilo statybininkų algos – net 160 eurų. Tačiau statybininkai, kaip ir valytojai, pardavėjai, vairuotojai vis dar uždirba mažiausiai. Didžiausiomis pajamomis pasigirti gali programuotojai ir medikai. Plačiau – LNK reportaže.

Kvalifikuotas želdynų specialistas Irmantas dabar sukasi virtuvėje ir gamina prancūziškus desertus.

„Pamačiau, kad pasirinkta profesija man nepatinka ir nusprendžiau keisti kryptį. Norėjau išbandyti save naujoje veikloje“, – kalbėjo „Desertų dirbtuvių“ įkūrėjas Irmantas Norkus.

Irmantas perprato prancūziškų desertų paslaptį, verslas sekasi, persikėlė į didesnes patalpas, priėmė praktikantę, o rudenį planuoja įdarbinti ir dar vieną žmogų. Komandoje dirbs trys žmonės.

„Net jei žmogus kvalifikuotas, tai dar nereiškia, kad jis gali atlikti tam tikrus veiksmus. Pradžioje mokėsiu minimalų atlyginimą, bet vėliau norėtųsi motyvuoti ir mokėti daugiau“, – teigė I. Norkus.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Sodros“ duomenimis, maisto gamintojai išlieka prie mažiausiai uždirbančių. Jų pajamos dažnai tesiekia 700 eurų į rankas. Tiek gaunančiųjų skaičius Lietuvoje siekia 95 tūkst.

„Mažiausiai uždirbančiųjų pajamos padidėjo apie 70 eurų“, – kalbėjo „Sodros“ Statistikos, prognozės ir analizės skyriaus patarėja Kristina Zitikytė.

„Sodra“ skaičiuoja, kad vidutinės lietuvių pajamos šiais metais paaugo 12 proc.

Prie algų didėjimo prisidėjo kylantis minimalus uždarbis ir darbdavių kovos.

Darbdaviai didina algas, nes siekia išlaikyti darbuotojus.

„Darbdaviai didina algas, nes siekia išlaikyti darbuotojus. Konkurencija dėl darbuotojų yra didžiulė“, – kalbėjo Lietuvos verslo konfederacijos pirmininkas Andrius Romanovskis.

Dauguma gatvėje kalbintų žmonių kol kas nesulaukė atlyginimo kėlimo.

„Pajamos nekilo, išliko stabilios“, – kalbėjo mergina.

„Man atlyginimas pakilo apie 10–15 proc.“, – teigė moteris.

Labiausiai atlyginimo augimo pavydėti reikėtų statybininkams. Per metus jų pajamos kilo sparčiausiai. Tačiau nekvalifikuoti statybininkai vis dar tarp mažiausiai uždirbančių.

Pusė šiuo metu dirbančiųjų gauna daugiau nei 1040 eurų į rankas.

Lietuvos bankas mano, kad atlyginimų augimas tęsis ir toliau.

„Darbdaviai prisiėmė įsipareigojimą kelti minimalų atlyginimą nuo kitų metų sausio. Jei gausime naujų mokestinių reikalavimų, tai atlyginimų kėlimas taps rimtu iššūkiu darbdaviams“, – sakė A. Romanovskis.

Dėl padidėjusio nedarbo lygio nedarbo išmokų gavėjų gretas papildė 11 tūkst. žmonių. Nedarbo išmoka antrąjį ketvirtį siekė 500 eurų.

„Tai nėra kažkokia išskirtinė situacija. Ją vertiname kaip ir kiekvienais metais. Nematome pagrindo nerimauti“, – kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

„Sodrai“ optimizmo darbo rinkoje suteikia apdraustųjų skaičius.

„Bendras apdraustųjų skaičius didėjo“, – teigė K. Zitikytė.

Anot „Sodros“, įmonės darbuotojų neatleidžia, bet ir nepriima naujų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

\\\\\.../////

Krierkam,Lietuvos duobaksiam,tai "sunkus" fizinis darbas.

Anonimas

kaip jos gali KILTI jai pinigai NERA padengti prekemis !? cia yra Py ze ! skolina ir kelia skolina ir kelia ! o

taip yra

paprastam lietuvos gyventojui jei pakelia iki 10 euru ir jau raso visur pakele kaip jums negeda taip rasyti biski galvokite ka snekate
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS