Viename žemėlapyje – visa informacija norintiems atsikratyti didelių gabaritų atliekomis | kl.lt

VIENAME ŽEMĖLAPYJE – VISA INFORMACIJA NORINTIEMS ATSIKRATYTI DIDELIŲ GABARITŲ ATLIEKOMIS

  • 0

Po žurnalistinio tyrimo, vasarį atskleidusio nelegalių atliekų vežėjų akiplėšiškumą, pasigesta ir vieningos informacijos apie tvarkingą didelių gabaritų, statybinių ar pavojingųjų atliekų pridavimą šias atliekas priimančiose didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse. Sprendimas rastas – visą šią informaciją jau talpina virtualus atliekų surinkimo vietų žemėlapis „Atliekų kultūros“ internetinėje svetainėje.

Šis žemėlapis yra pasiekiamas per svetainę www.atliekukultura.lt Pasirinkus dominantį regioną akimirksniu iššoka melsvi bei geltoni atliekų pridavimo aikštelių žymekliai su svarbiausia informacija apie kiekvienos aikštelės tikslų adresą, darbo laiką, joje  priimamų atliekų tipus ir kiekius.

Dešimt Lietuvoje veikiančių regioninių atliekų tvarkymo centrų valdo 115 didelių gabaritų atliekų ir 45 žaliųjų atliekų surinkimo aikšteles.

„Kiekvienas regioninis atliekų tvarkymo centras įvairiais būdais informuoja gyventojus apie vykdomą veiklą, tačiau žmonės yra mobilūs, būna, kad gyvenamoji vieta – viename regione, sodyba – kitame. Turiu pripažinti, kad, kai dominančios informacijos apie atliekų tvarkymą didelių gabaritų atliekų aikštelėse tenka ieškoti keliose skirtingose svetainėse, apima neviltis net atliekų tvarkymo specialistus“, – pastebėjo Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius Tomas Vaitkevičius.

Sukurtas žemėlapis padės kiekvienam iš mūsų daug greičiau ir lengviau rasti artimiausią atliekas priimančią aikštelę ir su tuo susijusią aktualią informaciją.

Bendradarbiaujant su „Atliekų kultūros“ projekto partneriais iš Klaipėdos, Panevėžio ir Utenos regioninių atliekų tvarkymo centrų bei kolegomis iš Kauno regioninio atliekų tvarkymo centro sukurtas žemėlapis šias paieškas turėtų gerokai palengvinti.

Dar lengviau surasti reikalingą atliekų aikštelę padės priimamas atliekas „Atliekų kultūros“ žemėlapyje iliustruojančios piktogramos, pritaikytos Lietuvai pagal danišką atliekų rūšiavimo sistemą. Prieš metus ji imta diegti Lietuvoje.

Tokias pačias piktogramas, kokias mato žemėlapyje, Vilniaus regiono gyventojai pastebės ir ant konteinerių didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse. Tai kuria aiškias sąsajas tarp atliekų ir tinkamiausių vietų jas palikti.

„Piktogramų sistema nepagrįstai lėtai prigyja Lietuvoje. Dėl to man gaila, nes ją sudarantys ženklai yra aiškūs ir asociatyvūs. Vieningai naudojami, jie palengvintų supratimą, kur turėtų būti išmetamos vienos ar kitos atliekos“,  – pabrėžė T. Vaitkevičius.

„Tai, kad išsamią informaciją apie atliekų surinkimo aikštelių vietą, jose priimamas atliekas, sąlygas, darbo laiką nuo šiol galima rasti vienoje vietoje, ji kiekvienam prieinama – didelis žingsnis link aplinkos taršos prevencijos ir teisingo atliekų tvarkymo. Sukurtas žemėlapis padės kiekvienam iš mūsų daug greičiau ir lengviau rasti artimiausią atliekas priimančią aikštelę ir su tuo susijusią aktualią informaciją. Dabar ne mažiau svarbu, kad aikštelių operatoriai taikytų patrauklesnius ir patogesnius visuomenei paslaugų modelius – pavyzdžiui, didintų priimamų atliekų aikštelėse įvairovę, skaitmenintų atliekų priėmimo procesus, plėstų priimamų daiktų pakartotinio naudojimo iniciatyvas“, – sako aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė.

Apsilankius atnaujintoje „Atliekų kultūros“ svetainėje  be žemėlapio dar lauks nuoroda į gerų daiktų dalinimosi stoteles „DĖK’ui“, įvykusių „Atliekų kultūros“ egzaminų klausimai bei atsakymai, žaliųjų naujienų skiltis, teminė enciklopedija, taip pat atmintinės, padėsiančios išmokti kompostuoti, atsakingiau iškylauti bei naudotis pusiau požeminiais konteineriais. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS