Vienkartinės euro „stojimo“ įmokos į ECB – iš Lietuvos užsienio atsargų | kl.lt

VIENKARTINĖS EURO „STOJIMO“ ĮMOKOS Į ECB – IŠ LIETUVOS UŽSIENIO ATSARGŲ

  • 0

Lietuvoje nuo 2015 metų sausio įvedus eurą, Lietuvos centrinis bankas turės sumokėti vienkartines "stojimo" įmokas į Europos centrinio banko (ECB) kapitalą ir papildyti jo užsienio atsargas.

"Lietuvos žinios" rašo, jog tam bus panaudotos lėšos iš daug metų kaupiamų Lietuvos užsienio atsargų, kurios užtikrino lito stabilumą.

Lietuvos banko (LB) Bankininkystės tarnybos direktorius Mindaugas Vaičiulis tvirtino, kad šiuo metu Lietuvos užsienio atsargos ne tik užtikrina lito stabilumą, bet ir saugo valstybę nuo galimų finansinių sukrėtimų.

"Kartu Lietuvos bankas įgis ir teisę į ECB pelno ir euro sistemos pinigų politikos pajamų dalį, proporcingą Lietuvos banko daliai ECB apmokėtame kapitale. Pavyzdžiui, jei Lietuva į euro zoną jau būtų įstojusi, vien iš 2013 metų ECB nacionaliniams centriniams bankams paskirstyto pelno mums būtų tekę apie 29 mln. litų", - skaičiavo LB bankininkystės direktorius.

Litą pakeitus euru, Lietuvos centrinis bankas sumokės 43 mln. eurų į Frankfurte (Vokietija) įsikūrusio, euro sistemai vadovaujančio ir bendrą Europos Sąjungos (ES) valiutą valdančio Europos centrinio banko kapitalą.

Lietuvos bankas taip pat perves, 2013 metų pabaigos skaičiavimais, apie 300 mln. eurų vertės užsienio atsargų į ECB užsienio atsargas.

2013 metų sausio pabaigoje Lietuvos oficialiosios užsienio atsargos sudarė 21 mlrd. litų, įskaitant 591 mln. litų vertės auksą. Didžioji užsienio atsargų dalis yra eurais, kitą dalį sudaro auksas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS