Vilniui, Kaunui ir Neringai tenkanti GPM dalis kitąmet mažės | kl.lt

VILNIUI, KAUNUI IR NERINGAI TENKANTI GPM DALIS KITĄMET MAŽĖS

  • 1

Skolose skendintis Vilniaus miestas kitąmet tikriausiai nesulauks daugiau gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įplaukų - 2016 metų valstybės ir savivaldybių biudžeto projekte numatyta, kad miestui tenkanti GPM dalis sudarys 45,95 proc., arba 2,05 procentinio punkto mažiau nei šiemet (48 proc.).

Vilniaus mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas BNS teigė, kad savivaldybė kol kas nekomentuoja siūlymo dėl GPM dalies.

„Antradienį yra numatytas darbinis Finansų ministerijos ir savivaldybės atstovų susitikimas, kuriame tikimės sulaukti aiškesnių skaičiavimų, kuriais yra grindžiama Vilniui skiriama GPM dalis. Šiuo metu nuo komentarų susilaikome“, - BNS sakė A.Zubriakovas.

Pasak Kauno vicemero Povilo Mačiulio, „būtų nepaprastai apmaudu, jeigu kažkas apkarpytų pagrindinį miesto pajamų šaltinį“.

„2016 metais valstybės biudžeto projekte nurodytas procentas Kaunui skaudus, tačiau jeigu tikėtume Finansų ministerijos patikinimu, šis mažėjimas bus kompensuotas per specialiųjų tikslinių dotacijų programą. Šiuo metu atidžiai stebime, ar pažadas, kad bendra suma miestui nesumažės, virs realybe“, – BNS komentavo P.Mačiulis.

Finansų ministras Rimantas Šadžius rugsėjo pradžioje teigė, kad savivaldybėms tenkanti GPM dalis bus nustatoma, atsižvelgiant į pajamų mokestį, tenkantį vienam žmogui - jei ji bus didesnė už šalies vidurkį, ji taps donore ir neteks dalies surenkamų lėšų.

Konstitucinis Teismas birželį paskelbė, kad Vilniui tenkančios GPM dalies ribojimas be aiškaus pagrindimo prieštarauja Konstitucijai. Vilniaus meras Remigijus Šimašius iš karto po to teigė, kad Seimas turės skirti didesnę GPM dalį Vilniui bei nustatyti aiškią tvarką, kaip lėšos yra skirstomos, tačiau prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad sostinei tenkanti GPM dalis gali ir mažėti.

Ministerija: donorėms bus papildomų lėšų

„Savivaldybėms „donorėms“, kaip ir kitoms savivaldybėms, bus apskaičiuojamos ir skiriamos lėšos, atsižvelgiant į vietinių kelių ir gatvių ilgį, savivaldybės teritorijos plotą, pensininkų, ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų skaičių ir kitus rodiklius, turinčius įtakos jų išlaidoms“, - pranešė Finansų ministerija.

Iš viso tam planuojama skirti 176 mln. eurų, iš kurių 12,1 proc. (21,3 mln. eurų) teks Vilniui, 6,8 proc. (12 mln. eurų) - Kaunui, 3,8 proc. (6,7 mln. eurų) - Klaipėdai ir 1,6 proc. (2,8 mln. eurų) - Neringos savivaldybei.

„Visos savivaldybės 2016 metais turės garantuotus pajamų šaltinius papildomiems išlaidų pokyčiams finansuoti, o jų 2016 metų pajamos nebus mažesnės, negu tokias pajamas jos turėjo 2015 metais“, - teigia ministerija.

Nauja tvarka parengta, įgyvendinant Konstitucinio Teismo sprendimą, pagal kurį Vilniui tenkančios GPM dalies ribojimas be aiškaus pagrindimo prieštarauja Konstitucijai. Todėl ši dalis dabar nustatoma, atsižvelgiant į pajamų mokestį, tenkantį vienam žmogui - jei ji yra didesnė už šalies vidurkį, savivaldybė tampa „donore“ ir netenka dalies surenkamų lėšų.

2016 metų biudžeto projekte numatyta, kad Vilniui GPM dalis sudarys 45,95 proc. (šiemet 48 proc.), Kaunui - 76,85 proc.(94 proc.), Klaipėdai - 87,32 proc. (86 proc.), Neringos savivaldybei - 59,04 proc. (100 proc.). Kitoms savivaldybėms turėtų atitekti 100 proc. surenkamo GPM, o bendra visoms savivaldybės tenkanti dalis turėtų siekti 75,49 proc. - 2,69 punkto daugiau nei numatyta šiemet (72,8 proc.).

Prognozuojama, kad savivaldybių biudžetai GPM kitąmet gaus 94 mln. eurų daugiau nei šiemet, iš jų beveik 55 mln. eurų sudarys papildomos pajamos dėl ekonomikos augimo ir beveik 40 mln. eurų – dėl atlyginimų didinimo ir kitų poreikių finansavimo.

Konkrečioms savivaldybių išlaidoms finansuoti numatyta 1,055 mlrd. eurų specialiosios tikslinės dotacijos - 20,4 proc. (179 mln. eurų) daugiau nei šiemet. Nuo 2016 metų į šias dotacijas įskaitomos Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšos.

Savivaldybių biudžetų pajamos 2016 metais sieks 2,509 mlrd. eurų - 13 proc. (288 mln. eurų) daugiau nei šiemet.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

jonas

Kupčinskui pavyko iš vyriausybės išsiderėti ir pakelti procentą nuo 76 ik 94. Matijošaitis matomai žiūri tik savo verslo, ir nerado reikalo pakovoti, tai vyriausybė vėl sumažino procentą iki 76. Kentės kauniečiai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS