VMI: 2023 metų pajamas deklaravo daugiau nei milijonas gyventojų | kl.lt

VMI: 2023 METŲ PAJAMAS DEKLARAVO DAUGIAU NEI MILIJONAS GYVENTOJŲ

  • 0

Daugiau nei milijonas gyventojų jau pateikė 2023 metų pajamų mokesčio deklaracijas, antradienį pranešė Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

672 tūkst. gyventojų iki liepos 31 dienos bus grąžinta 287 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permokų, o 233 tūkst. gyventojų turės sumokėti 100 mln. eurų GPM.

„Šiais metais milijoninio gyventojo, pateikusio pajamų mokesčio deklaraciją, sulaukėme Velykų savaitgalį – savaite anksčiau nei praėjusiais metais“, – pranešime sakė VMI viršininkės pavaduotojas Martynas Endrijaitis.

Pasak jo, kol kas deklaracijas pateikė mažiau nei pusė gyventojų, privalančių deklaruoti pajamas.

VMI duomenimis, 315 tūkst. žmonių jau grąžinta daugiau nei 136 mln. eurų GPM permokų.

Pajamas deklaruoti šiemet privalo 348 tūkst. žmonių, užsiėmusių individualia veikla – su pažyma arba įsigijus verslo liudijimą. Dar 98 tūkst., pavyzdžiui, politikai, valstybės tarnautojai, įmonių vadovai turi pateikti ir turto deklaracijas.

Pajamas deklaruoti taip pat privalo gyventojai, gavę apmokestinamųjų pajamų – palūkanų, už būsto nuomą ar užsienyje gautų pajamų, taip pat pasinaudoję per dideliu neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD) ir dėl to susidarius mokėtinai GPM sumai.

Deklaracijas teikia ne tik gyventojai, kurie privalo tai daryti, bet ir norintieji susigrąžinti permokas (pasinaudoti lengvatomis).

Pernai pajamų deklaracijas pateikė 1,58 mln. gyventojų. Pajamų mokesčio permoką (342 mln. eurų) deklaravo kiek daugiau nei 1 mln. gyventojų, o 402 tūkst. deklaravo mokėtiną GPM sumą (380 mln. eurų).

Gyventojai deklaracijas elektroniniu būdu šiemet, kaip ir kasmet, gali pildyti nuo sausio 1-osios, o jas deklaruoti turi iki gegužės 2 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS