VMI: kontrolę keičia stebėsena | kl.lt

VMI: KONTROLĘ KEIČIA STEBĖSENA

  • 0

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pranešė, kad kontrolės veiksmus vis dažniau keis stebėsenos ir prevencinės priemonės.

Pastebima, kad kasmet mokestinių tyrimų ir patikrinimų skaičius mažėja. 2022-aisiais jie sudarė tik ketvirtadalį visų veiksmų, o papildomai deklaruojamų mokesčių suma augo.

Praėjusiais metais papildomai į biudžetą apskaičiuota 134 mln. eurų mokesčių (17 mln. eurų daugiau nei 2021 m.) ir didžiąją sumos dalį sudaro stebėsenos veiksmų rezultatai, kai mokesčių mokėtojai po pateiktų administratoriaus pastabų savarankiškai deklaravo 89 mln. eurų (66 proc.).

„Kontroliuojant, ar tinkamai vykdomos mokestinės prievolės, VMI prioritetas ir toliau liks teisingas ir savarankiškas mokesčių deklaravimas, o griežtosios kontrolės priemonės – tik rizikingiausiems mokesčių mokėtojams“, – teigė VMI vadovė Edita Janušienė.

Mes turime automobilių bazę, turime 240 atvejų dėl laivų ir orlaivių, juos nagrinėjame.

Kontrolės priemonės bus taikomos tik tiems mokėtojams, kurie vengia bendradarbiauti su VMI.

Itin didelį dėmesį VMI šiemet skirs tiems mokėtojams, kurie privačioms reikmėms naudojosi įmonių turtu: važinėjosi automobiliais, motociklais, naudojosi nekilnojamuoju turtu, plaukiojo laivais, orlaiviais, vyko į keliones.

Anot Klaipėdos apskrities VMI inspekcijos viršininko Audriaus Morkūno, šie asmenys turės susimokėti mokesčius už įmonių vardu naudojamą turtą.

„Mes turime automobilių bazę, turime 240 atvejų dėl laivų ir orlaivių, juos nagrinėjame, taip pat yra nekilnojamojo turto atvejų, per 400 motociklų, kurie yra mūsų stebėsenoje. Žiūrime, kaip pačios įmonės elgiasi“, – teigė A. Morkūnas.

Audrius Morkūnas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klaipėdos apskrities VMI departamento direktorė Laimutė Mačernienė pažymėjo, kad šiuo metu VMI identifikavo per 200 laivų, stovinčių vidaus vandenyse, įvairiose prieplaukose.

„Yra kreipiamasi į prieplaukas, jos pateikia duomenis apie mokamas rinkliavas, kurias moka už laivų stovėjimą. Kai kurios prieplaukos pateikia informaciją apie šių laivų judėjimą iš prieplaukų. Atitinkamai vertindami šiuos duomenis darome išvadas, yra atliekami konkretūs stebėsenos veiksmai“, – sakė L. Mačernienė.

Taip pat didelis dėmesys šiemet bus skiriamas elektroninei prekybai, nuotolinei prekybai ir paslaugoms, elektroninėms parduotuvėms, prekybai socialinėje erdvėje, virtualioms valiutoms, įvairiems sandoriams elektroninėje erdvėje.

VMI primena, kad apie pastebėtus mokesčių pažeidimus gyventojai gali pranešti pasitikėjimo telefonu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS