VMI vadovė: paraiškų dėl subsidijų įmonėms pateikta už 54 mln. eurų, jau išmokėta – 33 mln. eurų | kl.lt

VMI VADOVĖ: PARAIŠKŲ DĖL SUBSIDIJŲ ĮMONĖMS PATEIKTA UŽ 54 MLN. EURŲ, JAU IŠMOKĖTA – 33 MLN. EURŲ

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininkė Edita Janušienė sako, kad paraiškų dėl subsidijų įmonėms, nukentėjusioms nuo karantino suvaržymų, pateikta už 54 mln. eurų, jau išmokėta – 33 mln. eurų.

„Pateikta 24 tūkst. paraiškų už 54 mln. eurų, išmokėta 14 tūkst. įmonių 33 mln. eurų suma. Nagrinėjame 3 tūkst. paraiškų už 20 mln. eurų. Yra žymi suma, tenkanti 900 nesavarankiškų įmonių, – 16 mln. eurų,“ – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje trečiadienį sakė E. Janušienė.

Pasak jos, VMI yra atmetusi apie 5 tūkst. paraiškų, nes įmonės neatitiko kriterijų.

Praėjusį pirmadienį startavus subsidijai savarankiškiems darbuotojams, jai gauti jau pateikta 17 tūkst. paraiškų.

„Iš jų 4,5 tūkst. paraiškų atiduota Lietuvos verslo paramos agentūrai vertinimui, išmokėtas milijonas eurų. Suma nėra labai didelė, nes pirmiausia vertinome tuos, kurie yra mažiau rizikingi ir subsidijos siekia nuo 100 iki 998 eurų“, – sakė E. Janušienė.

Tuo metu turgavietės mokesčio kompensacijos išmokėta už 1,6 mln. eurų, ji išmokėta beveik 5500 gyventojų.

Tuo metu mokesčių atidėjimas, anot E. Janušienės, taikomas 35 tūkst. klientų – beveik 20 įmonių ir 15 tūkst. gyventojų.

Edita Janušienė / M. Morkevičiaus/ELTOS nuotr.

„Suma yra 671 mln. eurų, iš jų liūto dalis – 655 mln. eurų tenka juridiniams asmenims“, – sakė VMI vadovė.

Mokestinės paskolos sutarčių sudaryta beveik 9 tūkst. 478 mln. eurų sumai.

„Didžioji dalis mokesčių atidėjimų tenka didmeninei, mažmeninei prekybai, 12 proc. – apdirbamajai gamybai ir po 7 proc. – apgyvendinimo bei maitinimo paslaugų veiklai bei statybai“, – sakė E. Janušienė.

Anot VMI vadovės, inspekcija vertinimui buvo atsirinkusi beveik 300 įmonių, kurių mokestinė nepriemoka buvo beveik 100 mln. eurų.

„Iš jų 67 po vertinimo pripažinome nepatyrusias finansinių sunkumų, todėl jos turėjo susimokėti mokesčius. 38 pripažintos patyrusios finansinių sunkumų, 48 atsisakė pateikti papildomus dokumentus vertinimui, motyvuodamos, kad neturėjo finansinių sunkumų ir gali susimokėti mokesčius“, – nurodė E. Janušienė.

Ji taip pat informavo apie pratęstą valstybės pagalbos teikimo laikotarpį.

„Noriu informuoti apie sprendimą, kuris dar nėra įsiteisėjęs, bet jau yra suderintas su premjere ir finansų ministre, – mes savo pagalbos priemones dar tęsime 4 mėnesius. Tai reiškia – ne balandžio 30 diena plius du mėnesiai, o rugpjūčio 31 diena plius du mėnesiai. Laukiame skubaus pakeitimo, vyriausybinio protokolinio sprendimo, atitinkamai rengiame savo įsakymą, kurį derinsime su Europos Komisija dėl valstybės pagalbos pratęsimo keturiems mėnesiams“, – sakė E. Janušienė.

Šiuo metu paraiškas gali teikti verslai, kurių apyvarta antrojo karantino metu krito 30 proc. ir daugiau nei atitinkamu laikotarpiu prieš metus, o jų metinės pajamos 2019 metais neviršijo 50 mln. eurų. Šioms bendrovėms skiriamos subsidijos dydis apskaičiuojamas pagal jų sumokėtą gyventojų pajamų mokestį (GPM).

Taip pat šiuo metu rengiamas papildomas paramos paketas labiausiai nuo pandemijos nukentėjusioms verslo sritims, kurių apyvarta krito 60 proc. ir daugiau, ir vienkartinių išmokų forma numatoma paskirstyti 70 mln. eurų.

Turguje ne maisto produktais prekiaujantys gyventojai gali gauti turgavietės mokesčio kompensaciją – tam numatyta 2 mln. eurų. Parama vienam asmeniui siekia 300 eurų.

Pagal priemonę, kuri skirta individualią veiklą vykdantiems asmenims, subsidijos dydis sudaro 100 proc. 2019 m. sumokėto GPM. Mažiausia paramos suma siekia 100 eurų, o subsidijos viršutinė riba – beveik 11 tūkst. eurų. Išmoka vienkartinė ir skiriama papildomai prie dabar Užimtumo tarnybos pervedamos 260 eurų išmokos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS