VMVT: audinių ūkiuose naujų COVID-19 protrūkių nenustatyta | kl.lt

VMVT: AUDINIŲ ŪKIUOSE NAUJŲ COVID-19 PROTRŪKIŲ NENUSTATYTA

Naujų COVID-19 ligos atvejų Lietuvos audinių ūkiuose nenustatyta, tokius naujausius duomenis skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Audinių augintojai įpareigoti atidžiai stebėti auginamų žvėrelių ir ūkių darbuotojų sveikatos būklę, o apie atsiradusius ligos įtarimus nedelsiant pranešti VMVT. Situacija COVID-19 židiniu tapusiame Jonavos rajono audinių ūkyje – kontroliuojama, šiuo metu audinių gaišimas yra sumažėjęs, todėl ūkyje tęsiamas žvėrelių migdymas kailiams.

Jonavos rajono ūkyje, kuriame laikomi įmonėms UAB „Danmink“ ir AB „Vilkijos ūkis“ priklausantys kailiniai žvėreliai (audinės), nuo lapkričio 23 d. nugaišo ir (ar) nugaišinta dėl ligos per 3,5 tūkst. audinių, o užmigdytos kailiams – apie 10 tūkst. audinių iš 59 tūkst. laikytų. Šių gyvūnų gaišinimas ir migdymas vykdomas tik suderinus veiksmus su VMVT Kauno departamento veterinarijos specialistais. Kiekvieną savaitę ligai stebėti iš ūkio atrenkama po 10 gaišusių audinių mėginių COVID-19 tyrimams. Ištyrus praėjusios savaitės audinių mėginius, COVID-19 juose vis dar nustatomas, pažymima VMVT pranešime. Pirmadienį iš ūkio paimti nauji mėginiai pristatyti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą, šių tyrimų rezultatų dar laukiama.

Vienintelio šiuo metu šalyje SARS-CoV-2 viruso paveikto audinių ūkio veikla trečią savaitę yra apribota: draudžiamas bet koks gyvūnų, pašarų ar kitų gyvūninių produktų išvežimas, ribojamas asmenų patekimas į ūkį. Audinių gaišenos, taip pat ir kailiams užmigdytos audinės arba iš jų gauti kailiai laikomi atskiruose šaldikliuose ūkio teritorijoje, kol bus likviduota liga ir priimtas atskiras sprendimas dėl tolesnio kailių realizavimo ar apdirbimo.

Kituose kailinių žvėrelių ūkiuose Lietuvoje, kaip nurodo VMVT, kas savaitę vykdant gyvūnų gaišimų analizę nei padidėjusio sergamumo, nei padidėjusio gaišimo nenustatyta. Naujausi mėginiai tyrimams, siekiant patvirtinti arba paneigti kilusius įtarimus, kai COVID-19 liga užsikrėtė ūkiuose dirbantys asmenys, pirmosiomis gruodžio mėnesio dienomis atrinkti ir iš Panevėžio (5 mėginiai) bei Radviliškio (5) rajonuose esančių audinių ūkių, šių mėginių tyrimų rezultatai – neigiami.

Audinių augintojams ir laikytojams mūsų šalyje išlieka įpareigojimas kiekvieną savaitę VMVT regioniniam padaliniui, vykdančiam audinių ūkio valstybinę veterinarinę kontrolę, pateikti duomenis apie per savaitę nugaišusias audines, atsižvelgiant į šiuos duomenis, sprendžiama dėl mėginių atrinkimo ir ištyrimo. Taip pat, vertinant ir valdant infekcijos plitimo riziką, Lietuvoje toliau galioja draudimas įvežti gyvas audines iš 8 šalių, kuriose koronavirusas buvo nustatytas žvėrelių ūkiuose: Italijos, Ispanijos, Olandijos, Danijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Švedijos, Graikijos ir Prancūzijos.

Europoje apie naujus SARS-Cov-2 atvejus, nustatytus audinių ūkiuose, pastaruoju metu pranešė kelios šalys. Graikijos audinių ūkiuose buvo patvirtinta 11 židinių šios šalies Kozanės (5), Kastorijos (4) ir Grevenos (2) regionuose. Apie 3 naujus SARS-CoV-2 atvejus audinių ūkiuose informavo ir Švedija.

Bendradarbiaujant VMVT, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto ir Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos specialistams, paruoštas bendras projektas, kurio metu siekiama ištirti mėginius, atrinktus tiek iš nugaišintų audinių, tiek iš COVID-19 sirgusių ūkio darbuotojų, SARS-COV-2 viruso genomą. Atrinkti mėginiai dar praėjusią savaitę išsiųsti į Pasaulio sveikatos organizacijos laboratoriją viruso genetinės sekos tyrimams atlikti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS