VMVT: dauguma prekybininkų karantino metu taikomų reikalavimų laikosi atsakingai | kl.lt

VMVT: DAUGUMA PREKYBININKŲ KARANTINO METU TAIKOMŲ REIKALAVIMŲ LAIKOSI ATSAKINGAI

  • 4

Lietuvoje besitęsiant karantinui dėl koronaviruso infekcijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai vykdo tikslines patikras ir vertina, ar maistu prekiaujančios įmonės tinkamai laikosi galiojančių nurodymų bei draudimų.

Pirmųjų karantino savaičių patikrų rezultatai parodė, kad didžioji dalis prekybininkų privalomų higienos ir maisto saugos reikalavimų laikosi atsakingai.

VMVT departamentų inspektoriai visoje Lietuvoje patikrino per 120 prekybos įmonių, iš kurių daugiau kaip trečdalį – 34 proc. – sudarė prekybos tinklai („Maxima“, „Norfa“, „Iki“, „Rimi“ ir „Lidl“), 12 proc. –  kooperatyvų parduotuvės, 9 proc. – individualios (privačios) parduotuvės, taip pat tikrintos ir turgavietės bei kitos maisto produktais prekiaujančios parduotuvės. Patikrinimai atlikti ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir regionuose esančiose viešose prekybos vietose. Be to, neplaniniai patikrinimai buvo vykdomi ir gavus vartotojų skundų. 

Patikrinimų metu karantino laikotarpiu nustatytų reikalavimų pažeidimų atvejų užfiksuota tik apie 15 proc. tikrintų parduotuvių. Daugiausia pastabų sulaukė Alytaus ir Marijampolės apskričių prekybininkai. Šiuose regionuose pažeidimų nustatyta 8 parduotuvėse, dar 4 maisto produktais prekiaujančios įmonės privalomus reikalavimus ir rekomendacijas buvo įgyvendinę tik iš dalies.

Vienas dažniausių pažeidimų, į kurį dėmesį atkreipė VMVT inspektoriai, – tai nepakankamas apsipirkimui naudojamų vežimėlių ir krepšių valymas ir dezinfekcija. Taip pat pasitaikė atvejų, kuomet prie įėjimo į prekybos vietas nebuvo pateikta informacija pirkėjams dėl lankytojų asmens higienos reikalavimų laikymosi, pirkėjams nebuvo sudarytos galimybės rankų higienai ar dezinfekcijai.

Beveik 3 proc. tikrintų prekybos įmonių nebuvo užtikrinamas tinkamas aplinkos valymas ir dezinfekcija, savitarnos skyriuose vartojimui paruošti nefasuoti maisto produktai vartotojams buvo tiekiami tinkamai neapsaugant nuo galimos taršos, taip pat nebuvo reguliuojami pirkėjų srautai.

Dar keliose parduotuvėse personalo darbuotojai neturėjo sąlygų reguliariai plauti rankas su šiltu tekančiu vandeniu ir skystu muilu ar dezinfekuoti jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis.

Prekybos įmonės įpareigotos nedelsiant pašalinti nustatytus pažeidimus ir užtikrinti, kad visos numatytos priemonės, siekiant apsaugoti vartotojus nuo galimo koronaviruso infekcijos plitimo, būtų įgyvendintos. Dalis pažeidimų buvo šalinama nedelsiant, dar inspektoriams būnant subjekte.

VMVT primena, kad pranešti apie pastebėtus karantino reikalavimų pažeidimus maisto pardavimo vietose gyventojai gali visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403 arba susisiekus su VMVT departamentais šiais telefonais.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

R

Kainos seniai kosmosinės, o degalai tai ženkliai atpigo, tai kainos turėjo ženkliai mažėti, o jos dar padidėjo ir kokiu pagrindu??? Pučiama toliau migla, bet mūsų žmonės vis dar kantrūs...Viskuo tiki. Bet turiu pastebėjimą kad daugelis žmonių jau nebežiūri tv, nes kaip sakoma, į vienus vartus:(( Aš irgi nežiūriu, nes nėra ką žiūrėti- viena nuomonė. Bet kuo toliau, tuo labiau supranti arba nesupranti kas čia darosi....Šansų net egzistuoti mažai, o apie pilnavertį gyvenimą net neverta ir galvoti. Taškomi biudžeto pinigai šen ten. Komunalinių paslaugų kainos taip pat nenormalios ir tai dar nepabaiga.. Chaosas pagal piną programą ir kas tai galėtų paneigti?

...,laikosi ir PREKYBININKAI ir PIRKEJAI...,

is PASKUTINIU paSTEBEJIMU...,vakar apsiPIRKAU MAXIMOJE ir KOMUNALINES SASKAITAS suMOKEJAU...,sestadieni ir SEKMADIENI neisiu NIEKUR nes...VISKO turiu PAKANKAMAI... TASKAS

Kada visuom.Sveik.centras

patikrins maxima,ir kitu parduotuviu gamybos cehuose dirbanciu sanitarines knygutes?Idarbinami asmenys be retgenologinio tyrimo del plauciuTBC,BE ISMATU IR KT PRIVALOMU TYRIMU DIRBANT SU MAISTU.!!!!!NEISKLAUSE PRIVALOMU HIGIENOS KURSU !!!!!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS