Vyriausybė nusprendė panaikinti nedarbo socialinio draudimo išmokos apribojimus | kl.lt

VYRIAUSYBĖ NUSPRENDĖ PANAIKINTI NEDARBO SOCIALINIO DRAUDIMO IŠMOKOS APRIBOJIMUS

Vyriausybė trečiadienį posėdyje nusprendė pritarti prezidento Gitano Nausėdos siūlymui mokėti visą nedarbo socialinio draudimo išmoką asmenims, gaunantiems ir kitas socialinės apsaugos išmokas nuo naujų biudžetinių metų.

Kaip rašoma Vyriausybės dokumente, pritarus siūlymui, asmenys, gaunantys socialinio draudimo netekto darbingumo pensiją, našlių ar našlaičių pensiją, kompensaciją už ypatingas darbo sąlygas, netekto darbingumo periodinę kompensaciją dėl nelaimingo atsitikimo darbe ar šalpos išmoką, nedarbo atveju turės teisę gauti visą nedarbo socialinio draudimo išmoką.

Iki šiol įstatymu numatyta, kad asmenims, gaunantiems kitas socialinės apsaugos išmokas, iš nedarbo draudimo lėšų mokama tik nedarbo draudimo išmokos dalis, viršijanti gaunamą pensijų, kompensacijų, rentų ar išmokų sumą.

„Turint omenyje, kad 2021 metų biudžeto pajamos 26,2 mln. eurų viršys išlaidas, priimtam įstatymui įgyvendinti 2021 metams bus poreikis 1 mln. eurų, didelės įtakos Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto ir finansų tvarumui šis įstatymo projekto įgyvendinimas neturės“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Visgi premjerė Ingrida Šimonytė pažymėjo, kad šis projektas nebuvo suplanuotas šių metų „Sodros“ biudžete, todėl jo įgyvendinimą būtų tikslinga perkelti į 2022 metus.

„Mano siūlymas būtų papildyti išvadą įsigaliojimu nuo sausio 1 dienos, kad būtų tinkamai suplanuotos lėšos biudžete, o ne įsivaizduojant, kad „Sodros“ rezervas yra didelis ir iš jo galima pasiimti ką tik nori, pakeliui metų eigoje keisti įstatymus.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Manau

kad kitas pensijas irgi reikėtų indeksuoti ir metų viduryje atsižvelgiant į kainų augimą,o ne tik vieną kartą metuose nes tą padidinimą suėda paslaugų ir prekių kainų augimas-spartesnis negu pensijų augimas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS