Vyriausybė patvirtino kompensacinį mechanizmą už brangstančias dujas ir elektrą | kl.lt

VYRIAUSYBĖ PATVIRTINO KOMPENSACINĮ MECHANIZMĄ UŽ BRANGSTANČIAS DUJAS IR ELEKTRĄ

  • 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Energetikos ministerijos (EM) pasiūlymams, kuriais būtų įgyvendinamas Vyriausybės siūlymas valstybės biudžeto lėšomis iš dalies kompensuoti elektros energijos ir gamtinių dujų kainų augimą buitiniams ir nebuitiniams vartotojams.

Energetikos įstatymo ir lydinčiųjų įstatymų pakeitimų projekte numatytomis priemonėmis visiems buitiniams vartotojams iš dalies kompensuojamas brangstantis elektros tiekimas – ir tiems, kurie gauna visuomeninio tiekimo paslaugą, ir tiems, kurie yra pasirinkę nepriklausomą elektros tiekėją.

Siūloma nustatyti, kad kompensacijas gyventojai gautų, jei elektros energijos ir (ar) gamtinių dujų kainos didės daugiau kaip 40 procentų ir tokiam kompensavimui yra numatytos lėšos atitinkamų metų valstybės biudžete. Taip pat numatoma, kad kompensacija negalės būti didesnė nei 60 procentų galutinės elektros energijos kainos ir (ar) 80 procentų galutinės gamtinių dujų kainos, taikomos elektros energijos ir (ar) gamtinių dujų buitiniams vartotojams.

Siūloma, kad Vyriausybė turės nustatyti minimalios 1 kWh elektros energijos kainos ribą, žemiau kurios kompensacija nebūtų taikoma, konkrečius kompensacijos dydžius už 1 kWh elektros energijos ir (ar) 1 m3 gamtinių dujų buitiniams vartotojams, kompensacijos mokėjimo laikotarpį, kuris negalės būti ilgesnis kaip 6 mėnesiai. Planuojama, kad kompensacijos bus taikomos nuo 2022 m. liepos 1 d. ir bus nustatomos ne ilgiau kaip pusmečiui. 

Taip pat siūloma nustatyti, kad Vyriausybė tvirtins kompensacijos taikymo ir administravimo tvarkos aprašą, kuriame būtų nustatyta kompensacijos elektros energijos ir (ar) gamtinių dujų buitiniams vartotojams taikymo, administravimo tvarka ir sąlygos, nepagrįstai gautos ar išmokėtos kompensacijos ar jos dalies išskaičiavimo (sugrąžinimo) tvarka.

Konkretūs kompensacijų dydžiai – elektros kainoje ct/kWh, gamtinių dujų kainoje – ct/m3 – priklausys nuo to, kokią sumą kompensacijoms Seimas numatys valstybės biudžeto asignavimams 2022 m.

EM akcentuoja, kad siūlomi pakeitimai nedarys įtakos elektros rinkos liberalizavimo procesui – jis stabdomas ar atidedamas nebus. Šiuo metu vyksta II-asis nepriklausomų elektros energijos tiekėjų pasirinkimo etapas – gyventojai, kurie kasmet suvartoja 1000–5000 kWh elektros energijos (arba maždaug 83–416 kWh per mėnesį), turi pasirinkti nepriklausomą tiekėją iki 2022 m. birželio 18 d. Mažiau elektros suvartojantys vartotojai nepriklausomą tiekėją turės pasirinkti iki 2022 m. gruodžio 18 d.

570 mln. eurų suma, skirta kompensuoti dalį gyventojų sąskaitų už brangstančias dujas ir elektrą, yra dalis 2,26 mlrd. eurų vertės Vyriausybės parengto priemonių infliacijai švelninti paketo, dėl kurio patikslintas biudžetas ketvirtadienį pirmąjį kartą bus svarstomas parlamente.

Projektas įprastine tvarka toliau bus svarstomas Seime.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kokia NESAMONĖ

pakelia kainas,o po to teikia kompensacijas-prietrankos,NEKELKIT KAINU NEREIKS IR KOMPENSUOT.Idomu kas sugalvojo tuos nepriklausomus el.energijos tiekėjus,buvo valstybinis tiekėjas buvo normalu,o dabar betvarkė,už sunaudotos el.paskaičiavima atsirado kelios istaigos ir nustato savo kaina.Pvz.i daugiabuti tiekiama elekta vienais tinklais,o gyventojai pasirinke skirtingus tipo ,,tiekėjus''už vienoda sunaudota el.kieki mokės skirtigas sumas,čia tai tikra NESAMONĖ...

Kad

Pajamas reik kelt gyventojams , malku ir kito kuro niekas nekompensuoja teks siukslemis kurent .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS