Vyriausybė spręs dėl valstybės valdomų įmonių pertvarkos | kl.lt

VYRIAUSYBĖ SPRĘS DĖL VALSTYBĖS VALDOMŲ ĮMONIŲ PERTVARKOS

  • 0

Vyriausybė trečiadienį svarstys siūlymą pratęsti kai kurių valstybės valdomų įmonių pertvarką, o dalies pokyčių atsisakyti nepritarus Seimui.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija teikia Vyriausybei atnaujintą pertvarkos planą. Dalis jo terminų buvo keičiama ir anksčiau.

Pagal Vyriausybės programos įgyvendinimo planą, 2020 metų pabaigoje numatyta turėti 34 valstybės valdomas įmones (VVĮ), tačiau šis rodiklis veikiausiai nebus pasiektas.

„Pagal atnaujintame plane numatytas priemones ir jų įgyvendinimo terminus šis rodiklis greičiausia nebus pasiektas, nes priemonės ir jų terminai nėra pakankamai ambicingi“, – teigiama Vyriausybės kanceliarijos pažymoje.

Pasak jos, iki šiol nepateiktos konkrečios Registrų centro, „Regitros“, Valstybinių miškų urėdijos, Ignalinos atominės elektrinės ir dar kelių valstybės įmonių pertvarkos priemonės ir jų terminai.

Liepos 13 dieną veikė 48 VVĮ, 32 antrinės ir 11 paskesnės eilės bendrovių.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo „Oro navigacijos“, Lietuvos oro uostų, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos ir Vidaus vandens kelių direkcijos pertvarkymo laiką atidėti iki gruodžio (buvo liepa), Turto banko – į 2024 metų gruodį (buvo 2022 metų gruodis).

Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros (RRA) ir „Leader“ centro likvidavimo bei naujos viešosios įstaigos įsteigimo terminą siūloma perkelti į spalį (tai turėjo būti padaryta pernai gruodį, o vėliau siūlyta šių metų liepa).

„Indėlių ir investicijų draudimo“ pertvarką į viešąją įstaigą norima pailginti metais iki kitų metų gruodžio, o „Lietuvos kinas“ likvidavimą – perkelti į kitų metų liepą (buvo šių metų spalis).

Be to, siūloma neprivatizuoti „Problematikos“, nes Seimas bendrovę įtraukė į strateginių įmonių sąrašą, taip pat „Kiaulių veislininkystės“, „Panevėžio veislininkystės“ ir „Šilutės veislininkystės“.

Be kita ko, siūloma atsisakyti Valstybės žemės fondo, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro ir Distancinių tyrimų ir geoinformatikos centro „GIS-Centras“ jungimo, nes Seimas atmetė įstatymų projektus.

Nespėjant laiku pertvarkyti valstybės valdomų įmonių į akcines bendroves, Vyriausybė šių metų sausį nusprendė pratęsti diskusijas. Premjeras Saulius Skvernelis tuomet sakė, kad reikia dar rimtai padirbėti, o ne „stumdyti“ terminus, kas yra „savęs apgaudinėjimas“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS